Presidentti Sauli Niinistö kertoo, että Suomelle ei ole ainakaan vielä esitetty uusia pyyntöjä luovuttaa ihmisiä Turkkiin. Turkin oikeusministeri on ilmoittanut, että maa aikoo esittää Suomea luovuttamaan 12 terroristiksi epäiltyä ihmistä tiistaina solmitun Nato-sovun nojalla. Ruotsille maa aikoo tehdä 21 luovutuspyyntöä.
Niinistö kommentoi asiaa Madridissa saapuessaan sotilasliitto Naton huippukokouspaikalle. Niinistö totesi, että Ruotsin kohdalla luovutuksissa on puhuttu isoista määristä.
Niinistöltä kysyttiin, onko odotettavissa, että Turkki tulkitsee jatkossa eilen sovittua yhteisymmärryspöytäkirjaa miten tahtoo.
– Turkki varmaan kotonaan tulkitsee omalla tavallaan, mutta ei se kovin paljoa meihin vaikuta, Niinistö sanoi.
Niinistö ei vielä osannut sanoa, tuleeko Suomesta ja Ruotsista tänään huippukokouksessa Naton tarkkailijajäseniä.
– Se on kysymys, josta nyt vielä varmasti keskustellaan.
Turkilla yhteensä 33 nimeä mielessään
Aiemmin tänään uutisoitiin, että Turkin oikeusministeri on ilmoittanut maan aikovan esittää Suomea luovuttamaan 12 terroristiksi epäiltyä ihmistä tiistaina solmitun Nato-sovun nojalla.
Asiasta kertoo maan oikeusministeri Bekir Bozdag venäläisellä NTV-televisiokanavalla.
Luovutuksia haetaan oikeusministerin mukaan Suomen, Ruotsin ja Turkin eilen allekirjoittaman yhteisymmärryspöytäkirjan nojalla.
Lue lisää: Turkki hakee 33 terroristiksi epäilemänsä ihmisen luovutusta Suomesta ja Ruotsista
Niinistö: Pöytäkirjassa ei määritellä, kenet luovutetaan
Presidentti Niinistö sanoi eilen, että yhteisymmärryspöytäkirjassa ei määritellä, kenet pitäisi Turkille luovuttaa. Presidentin mukaan siinä todetaan, että on tärkeää noudattaa periaatteita, joita luovuttamisesta on Euroopan konventiossa sovittu.
Oikeusministeri Bozdag ilmoitti NTV:n mukaan Turkin aikovan tehdä asiakirjan nojalla Ruotsille 21 luovutuspyyntöä, joten yhteensä maa ilmoittaa tekevänsä 33 ihmisestä luovutuspyynnön Suomelle ja Ruotsille.
Turkki, Suomi ja Ruotsi pääsivät eilisiltana sopuun siitä, että Turkki tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin kutsumisesta sotilasliitto Naton jäseniksi päätetään jo huippukokouksessa Madridissa. Päätöksen myötä kahdesta hakijamaasta tulee käytännössä Naton tarkkailijajäseniä.
– Teemme päätöksen tänään, tai ainakin tässä huippukokouksessa, Stoltenberg sanoi saapuessaan huippukokouspaikalle.
Myös Puolan presidentti Andrzej Duda arvioi jäsenyyskutsupäätöksen tulevan jo tänään ja lisäsi Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien olevan Puolan kannalta hyvin tervetulleita.
16:46