Kaakkois-Suomeen levitetään joka vuosi 180 000 ruskeaa kapselia, joilla suojataan suomalaista villieläinkantaa raivotaudilta, eli rabiekselta. Kotieläimille kapseli aiheuttaa lähinnä vatsanväänteitä.
Nelisenttinen ruskea laatta haisee ihmisen nenään todennäköisesti kamalalta. Mutta se suojaa Suomea Venäjällä esiintyvältä raivotaudilta, eli rabiekselta.
Tällaisia ovat Kaakkois-Suomeen levitettävät rabies-rokotteet. Kuva: Evira/Tiina Nokireki
Kyseessä on niin sanottu raivotautisyöttirokote, joita on levitetty Kaakkois-Suomeen jo muutaman viikon ajan. Rokotetta levitetään lentokoneesta Ilomantsista Virolahdelle ulottuvalle, noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle.
Levitystä on tehty vuodesta 1991 lähtien. Koko sen ajan Suomi on ollut vapaa rabieksesta.
Hyödyt haittoja suuremmat
Ruokaviraston jaostopäällikkö Tiina Nokireki kertoo, että kyseessä on ainut tapa ehkäistä raivotautia tehokkaasti.
Nokireen mukaan kymmenestä viraston tutkimasta kuolleesta eläimestä 7–8 on syönyt rabies-kapselin.
– Puolella niistä löytyy kehosta vasta-aineita.
Lue myös: "Aika karmaiseva kuolema" – virustutkija kertoo miksi rabies on maailman vaarallisin virus ja minkä takia jokainen ulkomailta tuotu koira on potentiaalinen terveysriski
Rokotteesta ei pitäisi olla merkittävää haittaa koirille tai muille lemmikkieläimille. Tiina Nokireki sanoo, että Ruokavirastolle tulee yksittäisiä haittailmoituksia joka vuosi.
Silloin kyseessä on yleensä pahoinvointia tai muuta lievää vaivaa. Nokireki muistaa kolmen vuosikymmenen ajalta vain yhden vakamman tapauksen. Kerran koira joutui leikkaukseen suolitukoksen vuoksi, ja suolesta löytyi rokotekapseli.
Raivotautisyöttirokote ei suojaa koiraa, vaan se tarvitsee perinteisen rabies-rokotteen. Kuva: EPA.
Haittoja on siis melko vähän, kun vertaa siihen, että rokotteita levitetään 180 000 kappaletta joka vuosi.
– Hyödyt ovat selvästi haittoja suuremmat, Nokireki sanoo.
Kapselin voi siirtää
Rokotteet pyritään levittämään ihmisasutuksen ulkopuolelle. Koska levitys tehdään lentokoneesta, rokotteet saattavat joskus pudota kotien lähelle.
Jos näin käy, kannattaa rokote ottaa muovipussiin ja viedä joko muualle luontoon tai sekajätteeseen.
– Ruokavirastoon voi ilmoittaa, jos rokotteita pudotetaan liian lähelle asutusta, Nokireki sanoo.
Rabies-virus näyttää tältä. Kuva: AOP
Saksassa valmistettu rokote on ympäröity eläimiä houkuttelevalla, vihertävällä kalamassalla. Mikäli eläimet eivät syö massaa, se hajoaa itsekseen muutamassa viikossa.
Kapselin sisällä olevan rokotteen selviäminen riippuu lämpötilasta. Jos lämpötila on liian korkea, virus tuhoutuu. Viileällä säällä rokote taas selviää kapselin ja massan sisällä pitkään.
Korjaus 22.9. kello 11.32: Korjattu kuvatekstistä tieto, jonka mukaan rabies olisi bakteeriperäinen tauti. Rabies on virus.