Hubaran ensimmäinen kirja Bechi avaa äitien ja tyttärien välisten suhteiden ongelmia. Ruskeat tytöt Median kautta hän haluaa normalisoida tarinoita, joita Suomessa kerrotaan mustista ihmisistä.
Hubara kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että äitien ja tyttärien suhteet ovat kiinnostaneet häntä jo pitkään. Hän on tehnyt aiemmin podcast-sarjaa aiheesta ja päätyi nyt kirjoittamaan fiktiivisen romaanin siitä.
– Työstin kirjan kirjoittamisen aikoihin Post-äiti nimistä podcast-sarjaa muusikko Astrid Swanin kanssa. Siinä pureuduimme äitiyteen ja vanhemmuuteen teoreettisena asiana. Toimme mukaan myös omia henkilökohtaisia ja vieraiden kokemuksia, Hubara kertoo.
Podcastissa pohdittiin lisäksi mitä tarkoittaa tyttärenä oleminen. Romaaniaan kirjoittaessaan Hubara huomasi saman teeman nousevan käsikirjoitukseen.
–Ajattelin, että äitiys on loputtoman kiehtovaa. Niin on tyttärenäkin oleminen. Tyttärenä on aina äidin sylissä, vaikka olisi jo aikuinen, Hubara toteaa.
Hän jatkaa, ettei ole helppoa nähdä oma äiti myös tyttärenä. Kirjassaan hän halusi tutkia äitiyden tuhoavaa vaikutusta.
– Mitä tahansa me teemme, niin aina tuhoamanne jotain samalla. Äitiys on elämän antamista, mutta kuolema on läsnä jo ennen syntymää ja sen jälkeen. Teki niin tai näin, aina väistämättä jotain menee rikki ja syntyy jotain uutta, Hubara pohtii.
Suomi yhä Euroopan rasistisin maa mustille
Hubara on kirjoittanut suosittua blogia Ruskeat tytöt ja julkaissut vuonna 2017 Ruskeat tytöt esseekokoelman. Hän kertoo Ruskeiden tyttöjen Median syntyneen tyhjiöön.
– Meillä ei ollut sanastoa ja kieltä kuvailla, mitä me minun kaltaisemme ihmiset olemme. Meistä on puhuttu muun muassa maahanmuuttajina ja tummaihoisina, eikä se ole tuntunut omalta. Meidän piti saada tila, jossa lähdetään keskustelemaan ja yhdessä nostetaan toinen toisiamme, Hubara avautuu.
Hän jatkaa, että Suomi on yhä EU:n rasistisin maa mustille.
Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu videolinkistä.