Ryöpsähtikö venäläisviha yli rajan? Mika Aaltolalta suoraa puhetta: "Ryssä on ylimielinen ja tyhmistyttävä käsite"

Venäjä-vastaisuus ja ”ryssittely” sai uudet mittakaavat erityisesti sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun itäraja avautui jälleen venäläisille turisteille.

Nyt tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä myöten pohditaan, pitäisikö turistiviisumien myöntäminen evätä venäläisiltä. Niinistö ei ole kommentoinut julkisuuteen, että kannattaako hän viisumien myöntämisten lopettamista vai ei.

Hän aikoo kuitenkin keskustella asiasta hallituksen kanssa torstaina.

Ulkopoliittisen instituutin johtajasta Mika Aaltolasta "ryssittely" on ennen kaikkea kansanryhmää leimaavaa, mutta myös typerää toimintaa. Aaltola julkaisi laajan twiittiketjun venäläisvastaisuudesta.  

Typerää se Aaltolan mukaan on sen takia, että "'ryssä' pelaa Venäjän valtiollisen propagandan pussiin, sillä propagandassaan Venäjä korostaa venäläisten erityisyyttä, miltei rodullistaen venäläisen maailman, jonain herrakansana."

– Emme saisi vajota siihen, että alamme määritellä suomalaisuutta yhä enemmän venäläisvastaisuuden kautta. Vihan ideologia on piirre, joka yhdistää laajenevaa joukkoa Venäjällä, mutta viha kansallisen identiteetin lähteenä ei saisi olla suomalaisia yhdistävä.

Aaltola sanoo, että suomalaisuuteen on aina liittynyt ajatus immuniteetistä Venäjän laittomalle vaikutukselle. Toisin sanoen sorrolle.

Aaltolan mukaan, mitä pidemmälle kehitämme vihaa venäläisyyttä kohtaan, sitä pidemmälle "sairaus" leviää.

– Se taasen altistaisi meidät surkastuttavalle ja kapeuttavalle polulle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onko vihapuheesta mitään hyötyä?

Myös presidentti Niinistö puhui vihasta Helsingin Sanomien haastattelussa. Niinistö sanoi, että kielteisessä suhtautumisessa ja vihanpidossa on hänestä tietty ero ja, että voidaan olla jyrkästi eri mieltä – jyrkästi kielteisiä – mutta viha ei ole tuottanut mitään hyvää maailmassa.

Aaltola sanoo, että "ryssittely", Venäjä-mielisyys ja Venäjän toimien rajaton ymmärrys jakavat kansakuntaa. Hänestä olisi parempi pitää katseet Suomessa.

– On hyvä keskittyä eheyteen, mukaan lukien demokratian vaalimiseen, myös kriittisessä mielessä. Huoli (on) laajaa ja sille vastalääke on päättäväinen toiminta Suomen suojaamiseksi.

Itärajaa ei voi enää rakentaa fraasien "Venäjän raja on pysynyt rauhallisena" tai "kauppa lähentää maita ja työllistää ihmisiä" varaan, Aaltola sanoo. Se "liturgia" on Aaltolan mukaan syytä unohtaa. 

– Venäjän hyväntahtoisuuden tai sitten Venäjästä hyötymisen varaan emme voi rakentaa Suomea. Pidäkkeiden on oltava ensisijaisia, puhumme sitten ideologisesta, kaupallisesta tai ennen kaikkea puolustuksellisesta rajasta.

Aaltolan mukaan Venäjää hallitsee nyt ohjattavissa ja suunnattavissa oleva vihaideologia.

Dialogi Venäjän kanssa on hänen mukaansa mahdollista vain, jos rauhantila palautetaan Venäjälle. 

– Tämä taasen ei tapahdu ilman suurta muutosta Venäjällä.


Lue myös:

    Uusimmat