Ongelmat perheissä voivat kärjistyä koronarajoitusten aikana.
Helsingin Sanomien kysely lastensuojelun ammattilaiselle kertoo omaa kieltänsä siitä, mitä lapsille ja nuorille koronarajoitusten aikana tapahtuu.
– On tilanteita, joissa lapsi yrittää suoriutua etäkoulun tehtävistä samalla kun hän toisella kädellä laittaa ruokaa pikkusisarelleen. Eikä ehdi itse syödä, Länsi-Suomessa työskentelevä kuraattori sanoi kyselyssä.
Kun koulut ovat kiinni, ei kaikilla lapsilla ole ympärillään turvallisia aikuisia päivittäin vaan moni jää oman onnensa nojaan.
Ongelmat ovat saattaneet kärjistyä erityisen pahoiksi perheissä, joissa oli jo ongelmia ennen koronakriisin puhkeamista.
– On tehty lastensuojeluilmoituksia, avohuollon sijoituksia, yritetty epätoivoisena tavoittaa nuoria, jotka ovat ’ikuisella lomalla’, nukkuvat päivät ja valvovat yöt, ja joille vanhemmat eivät voi mitään, yksi Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista kertoi.
70 000 lasta, joiden vanhemmalla päihdeongelma
Päihdeperheet ovat yksi huolenaiheeksi noussut erityisryhmä. THL arvioi, että Suomessa on noin 70 000 lasta, joiden vanhemmalla on ongelmia päihteiden kanssa.
– Vanhemmat riitelevät koko ajan, tai vanhempi hyppii humalassa tai huumausaineen vaikutuksen alaisena tietokoneen edessä opettajan pitämän etätunnin aikana.
Helsingin Sanomien juttuun haastateltiin myös lastensuojelutaustaisia, nyt jo nuoria aikuisia.
– Kun ei tarvitse viedä lasta päiväkotiin tai hakea sieltä, niin vanhempien dokaaminen voi jatkua tauotta aamusta iltaan. Kun baarit eivät ole auki, eikä lasta voi viedä isovanhemmille, niin sitten ryypätään kotona lasten kanssa, eräs haastatelluista sanoi.