Säähavaintolaitteiden asiantuntija Yhdysvaltojen mysteeripalloista: "Lateksipallo ei lennä valtamerten yli"

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak ja säähavaintolaitteita ja -järjestelmiä valmistavan Vaisalan tuotealuejohtaja Aki Lilja vierailivat MTV:n Huomenta Suomessa.

Yhdysvaltain hävittäjä ampui alas epäillyn kiinalaisen vakoilupallon 4. helmikuuta. Ensimmäisen pallon jälkeen alas on ammuttu kolme tunnistamatonta esinettä. Ampumiset tapahtuivat viime viikon perjantaina Alaskan yllä, lauantaina Kanadan yllä ja sunnuntaina Huronjärven yläpuolella lähellä Kanadan rajaa. Vielä ei tiedetä, liittyvätkö nämä kolme tunnistamatonta esinettä paljon isompaan valkoiseen palloon, joka siis ammuttiin alas 4. helmikuuta Atlantin valtameren yllä.

Hurjista spekulaatioista huolimatta valkoisen talon mukaan ei ole olemassa merkkejä siitä, että kyse olisi ulkoavaruuden olioiden (alien) toiminnasta.

 Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Vaisala Oy:n säähavaintolaitteiden ja -järjestelmien tuotealuejohtaja Aki Lilja vierailivat MTV:n Huomenta Suomessa keskustelemassa viime päivien kuumimmasta puheenaiheesta.

Kiina väittää, että isoin alas ammutuista palloista olisi säähavaintopallo, mutta Liljan on vaikea uskoa, että näin olisi. Hänen mukaansa operatiiviset säähavaintopallon ovat pienempiä ja tekniikka, joka niiden mukana lentää on pienempää. Hän kertoo, että päivittäistä säätä havainnoivat pallot lentävät pisimmillään noin 500 kilometriä ja normaali lentoaika on noin kolme tuntia, jonka jälkeen luonnonkumista valmistettu pallo puhkeaa ja tekniikka palaa takaisin maan pinnalle.

– Meteorologiassa koko pointti on saada maanpinnalta ylös koko profiili kaikilta korkeuksilta, kuten kosteus ja tuuli selville, Lilja kertoo.

"Lateksinen pallo ei lennä valtamerten yli"

Liljan mukaan kansainvälisen siviili-ilmailun säännöt kieltävät yli kuuden kilon painoisten pallojen lennättämisen ilman, että lennonjohtoihin ollaan yhteydessä. Hän lisää, että lukemiensa raporttien mukaan pallojen reitit on suunniteltu ja lennonjohtoihin on oltu yhteydessä.

Salonius-Pasternak kertoo, että mikäli pallo on Kiinan lähettämä vakoilupallo, niin se kertoo myös maiden välisistä jo vuosien ajan huonontuneista väleistä.

– USA:n ulkoministeri Blinkenin matka Kiinaan peruuntui osaksi tämän pallojupakan takia. Olettaen että pallo on Kiinan valtion suunnittelema laajempi projekti saattaa kertoa siitä, että halutaan kokeilla Yhdysvaltojen ja muiden valtioiden rajoja samalla kun ehkä kerätään tiedustelutietoa, Salonius-Pasternak pohtii.

Yhdysvaltain armeija ilmoitti maanantaina 13. helmikuuta saaneensa talteen isoimman pallon lennättämiä antureita ja tekniikkaa. Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kuvien perusteella päätelleet, että palloa olisi voitu käyttää tiedusteluun ja signaalitiedusteluun.

Aki Lilja kertoo, että kolme muuta löydettyä palloa eivät voi olla operatiivisia säähavaintopalloja.

– Tällaisia ne eivät takuulla ole. Lateksipallo ei lennä valtamerten yli, hän sanoo.

– Luulisi, että Yhdysvaltojen ilmavoimat ovat tällaisia nähneet ja kykenisi erottelemaan onko kyseessä tällainen pallo, vai jotain ihan muuta, Salonius-Pasternak lisää.



Lue myös:

    Uusimmat