Saako kerrostalossa pestä pyykkiä yöllä?

Näin paljon erilaiset pyykit painavat 0:46
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö? Näin paljon erilaiset pyykit oikeasti painavat.

Korkea sähkön hinta houkuttelee nyt monia siirtämään arkirutiinit öisin tehtäviksi. Mutta saako esimerkiksi pyykkiä pestä yöllä kerrostalossa?

Moni suomalainen on keksinyt, että pyykinpesukonetta ja kuivausrumpua kannattaa käyttää yöllä. Useissa sopimuksissa sähkö on yöllä halvempaa kuin päivällä.

Jos pyykinpesukoneessa on ajastin, voi pesuohjelman käynnistämisen ajoittaa vaikka aamuyön tunteihin. Kerrostaloissa yöaikainen touhuaminen synnyttää kuitenkin riitoja naapureiden välillä.

– Olemme näiden asioiden kanssa säännöllisesti tekemisissä. Jos pyykin peseminen yöaikaan yleistyy voimakkaasti, niin veikkaan, että ainakin niissä taloissa, joissa äänieristys ei ole kunnossa, tulee sanomista ja erilaista kahnausta, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Onko pyykinpesu öisin sallittua?

Nykyisin vahvoilla on kuitenkin pyykkikonetta käyttävä asukas.

– Entisaikaan yöllistä pyykinpesua oltaisiin pidetty järjestyssääntöjen vastaisena ja paheksuttu runsain mitoin. Nyt on menty liberaalimpaan suuntaan, sanoo Haltia.

Syitä on kaksi. Nykyisen käsityksen mukaan huoneistoissa saa tehdä normaaliin elämään kuuluvia asioita ympäri vuorokauden. Lisäksi nykyiset pesukoneet ovat aiempaan hiljaisempia ja niissä on hyvin hiljaisia ohjelmia.

– Taloyhtiöiden järjestyssäännöissä voi olla kielto käyttää pesukoneita yöllä, aivan kuten tuuletusparvekkeilla saa tampata mattoja vain tiettyinä aikoina. Nämä kiellot ovat kuitenkin lähinnä tapaohjeita, eivätkä kaikilta osin sitovia.

Katso myös video: Mihin kellonaikaan kotona saa pitää meteliä? Juttu jatkuu videon alla.

Mihin aikaan kotona saa metelöidä? 1:11
Lakimiehet kertovat, mihin kellonaikaan kotona saa metelöidä.

Tarkkana desibelien kanssa

Yöllinen metelöinti on kielletty asuinterveysasetuksessa.

Asetus määrää, että kello 22.00 – 07.00 välisenä aikana taustametelistä erottuva melu ei saa tunnin keskiarvoltaan ylittää 25 desibelin tasoa. Yksittäinen, satunnaisesti esiintyvä meteli ei saa ylittää 45 desibelin tasoa. Melurajat viittaavat siis siihen, kuinka lujaa äänet kuuluvat muissa huoneistoissa.

Normaalin pyykinpesukoneen melutaso on linkousvaiheessa yli 70 desibeliä ja kuivausrummun melutaso yli 60 desibeliä.

– Lisäksi koneen tärinä voi välittyä rakenteita pitkin toisiin huoneistoihin, sanoo Haltia.

Hän huomauttaa, että taloyhtiöissä riidat tulee ratkaista objektiivisin perustein, ei sen perusteella miltä meteli tuntuu.

– Jos ääni ei ole poikkeuksellisen kova ja johtuu normaalista elämisestä, mutta kuuluu viereiseen asuntoon niin, että asumisterveysasetuksen raja-arvot ylittyvät, on se taloyhtiön vastuulla.

Äänieristävyys voi olla heikolla tasolla

Haltian mukaan varsinkin vanhemmassa rakennuskannassa on paljon taloja, joissa äänieristävyys on heikolla tasolla.

– Eristys on voinut olla alunperinkin huonoa, eristeet ovat voineet painua kasaan tai muutostöiden yhteydessä äänieristys on heikentynyt. Jos ongelmia esiintyy, taloyhtiö on lähtökohtaisesti velvollinen korjaaman tilanteen asetuksen mukaiselle tasolle.

Kuuluutta verrataan sekä rakentamisajankohdan säädöksiin ja Haltian mukaan perälautana toimii asetus asumisterveydestä.

Edessä voi siis olla kalliita remontteja.

– Jos kaikki korjataan, tulee remontista kallis. Tällaiset työt kannattaa hoitaa muiden rakennustöiden yhteydessä. Ennen rakentamista kannattaa miettiä käytännön ratkaisuja, kuten voiko pyykinpesukoneen tärinää vaimentaa, sanoo Haltia.

Katso myös video: Sammutatko valot, kun lähdet huoneesta? Onko yösähkön käyttö oikeasti halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit. 

Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit 2:16
Sosiaalisessa mediassa pyörii mitä erilaisimpia sähkönsäästövinkkejä. Asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, pitävätkö ne paikkansa.

Lue myös:

    Uusimmat