Saako naapurin remontti kestää puoli vuotta? Lakiasiantuntija muistuttaa, mitä remontoijan pitää ottaa huomioon

Remontin maksimikestoa ei ole keksitty, mutta remppailijan täytyy muistaa ottaa muut huomioon.

Kerrostalokotien klassikko-ongelma ovat naapurin remontit. Poraaminen ja vasarointi kuuluvat viereisiin asuntoihin, toisinaan kauemmaksikin.

Remontista ei sinällään voi valittaa, sillä osakkaalla on oikeus huoltaa omaa asuntoaan. Remppa saa kestää pitkäänkin, esimerkiksi puoli vuotta.

– Ei kokonaiskestoa millään tavalla ole rajoitettu. Tietysti ajatuksena on aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa naapureille, mutta ei sitä ole sinällään rajoitettu, Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia sanoo.

Kuka siivoaa remontin roskat?

Kun osakas tekee muuta kuin pintaremonttia asunnossa, hänen on tehtävä myös ilmoitus yhtiölle. Samalla käydään läpi remontin kestoa ja järjestelyjä esimerkiksi meluisiin töihin liittyen.

– Yhtiö voi antaa ohjeet siitä, minä kellonaikoina voidaan tehdä enemmän melua aiheuttavia töitä, sekä siitä, miten esimerkiksi tulee pitää huolta siitä, että porraskäytävä pysyy siistinä ja haitta muutenkin vähäisenä.

Jos remontista kulkeutuu käytävään sahanpurua tai muuta roskaa, remontoijan on siivottava ne.

– On remonttia tekevän vastuulla huolehtia siitä, että remontti ei aiheuta ylimääräisiä ongelmia. Jos se aiheuttaa, siivouskustannukset kohdistuvat remontoivaan osakkaaseen.

Katso myös: Mihin kellonaikaan kotona saa pitää meteliä? Juttu jatkuu videon alla.

Mihin aikaan kotona saa metelöidä? 1:11
Uutisaamun vieraina Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen sekä neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

Saako hissiä käyttää remontissa?

Esimerkiksi hissiä voi käyttää remontin tai muuton yhteydessä, mutta remppatavaroita kuljettaessaan hissiä ei saa vaurioittaa.

– Jos hissiä käytetään, suojataan tietenkin se asianmukaisesti ja siivotaan myös jäljet. Nähdäkseni hissin käyttöä ei ole syytä kieltää, ellei sille ole jollakin tavalla perusteltua syytä. 

Katso myös: Moni suomalainen tunnustaa kokeneensa remonttikatastrofin – vältä nämä kolme kalliiksi käyvää virhettä

Lue myös:

    Uusimmat