Saako mukana kantaa teräasetta, hiuslakkaa tai pippurisumutinta? Ylikonstaapeli kertoo, miten itseään saa puolustaa

Itsepuolustuskurssit täyttyvät hetkessä – millä tavalla itseään saa puolustaa laillisesti? 11:03
Mikä on lain silmissä "liiallista puolustautumista", ja saako itsepuolustuskurssilla oppimaansa käyttää tositilanteessa hyväksi?

Jokaisella on oikeus puolustaa itseään, mutta ei millä tavalla tahansa. Etukäteen ei voi tietää, millainen on kunkin ominainen tapa reagoida hyökkäystilanteessa.

Itsepuolustuskurssit ovat suosittuja ja täyttyvät hetkessä. Itseään saa puolustaa, mutta kaikki "kättä pidempi" ei ole laillista.

– Jokaisella on oikeus puolustaa itseään, jopa voimakeinoin, ylikonstaapeli Jani Niemi Polamkista linjaa.

Rikoslaissa on säädös hätävarjelusta, jota voidaan soveltaa itsepuolustustilanteisiin.

Saako kantaa teräasetta, entä pippurisumutinta?

Teräaseiden, esimerkiksi leipäveitsen, kanniskelu ei ole sallittua. Tietynlaisia sumutteita, kuten mentholia sisältävää sumutetta, saa pitää mukanaan.

– Hiuslakka ei lähtökohtaisesti varmaankaan ole järjestyslain vaarallisten esineiden ja aineiden listauksessa mukana, mutta tällaiset pistämiseen ja viiltämiseen soveltuvat, lyömiseen soveltuvat välineet ovat kiellettyjä järjestyslain mukaan, Niemi kuvaa.

Esimerkiksi paprikasumuttimeen, kansan kielellä pippurisumuttimeen, täytyy erikseen anoa poliisilta lupa. 

Ehtiikö raiskauspilliä kaivaa laukusta?

Raiskauspillejä ja -hälyttimiä myydään tavallisissa kodintarvikekaupoissa, mutta arjessa niitä säilytetään yleensä laukussa. Sieltä hälytintä on tilanteen tullen hankala saada käsiinsä.

– Varmaan on aika epätodennäköistä, että kukaan se pilli huulilla tuolla kulkee, Niemi myöntää.

Hälyttimestä voi lähteä jopa 130 desibelin ääni.

– Nämä saattavat aiheuttaa jopa kuulovaurion myös sille itsepuolustautujalle. Siinä mielessä ei ole aukotonta, mikä on hyvä väline tällaisessa tilanteessa. Tärkeää on, että saataisiin sivullisten huomio [kiinnitettyä] ja pyritään vaikuttamaan siihen, että hyökkääjän teko jäisi kesken, hän säikähtäisi sitä ääntä.

Tositilanteessa saattaa jähmettyä

Etukäteen ei voi tietää, millainen on kunkin ominainen tapa reagoida hyökkäystilanteessa. Tositilanteessa saattaa esimerkiksi jähmettyä, eikä ääntä välttämättä tule ulos lainkaan. Poliisiammattikorkeakoulussa kokelaita testataan yllätystilanteiden varalta. Avainasemassa on harjoittelu.

– Vaaditaan paljon toistoja, jotta esimerkiksi oma osaaminen kasvaa ja pystyttäisiin reaktiiviseen toimintaan hyökkäystilanteissa. [Ne ovat] vaikeita asioita. Ihmiset ovat erilaisia, jokainen käyttäytyy hyökkäystilanteessa eri tavalla. Ei voi ennustaa, mitä siinä tapahtuu puolustautujan näkökulmasta.

Vanha neuvo karkuun juoksemisesta toimii edelleen

Vanha neuvo karkuun juoksemisesta ei Niemen mukaan ole vanhentunut. Aina kannattaa paeta, mikäli se onnistuu.

– Kyllä se varmastikin paras neuvo edelleen on olemassa. Mikäli pakeneminen on paras vaihtoehto ja siihen on mahdollisuudet, niin ilman muuta, Niemi linjaa.

Mikä on lain silmissä "liiallista puolustautumista"? Saako itsepuolustuskurssilla oppimaansa käyttää tositilanteessa hyväksi? Mitä itsepuolustuskurssilla tapahtuu, ja miksi naisille pitää olla oma kurssi? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Katso myös:  Mistä johtuu, että lasten maailma raaistuu ja väkivaltaistuu jatkuvasti?

Mistä johtuu, että lasten maailma raaistuu ja väkivaltaistuu jatkuvasti? 7:32
Vantaan kouluampumistapauksen jälkeen käytiin keskustelua siitä, miten suomalaisnuoret oikeasti voivat.

Lue myös:

    Uusimmat