Pelkkä vesi ei puhdista kuten saippua, ja muutaman sekunnin käsipesu on vain nopea ensiapu.
Julkisissa vessoissa eteen saattaa tulla tilanne, jossa kanssa-asioija vain huuhtaisee kämmenensä vesihanan alla ja poistuu sitten WC-tiloista. Mutta auttaako muutaman sekunnin huuhtaisu lainkaan?
Lue myös: Miten usein kasvot pitäisi pestä? Ihotautilääkärit kertovat peukalosäännön
"Ei pelkkä vesi puhdista kuten saippuapesu"
Vesi huuhtoo pois näkyvän lian. Siksi kannattaa huuhtaista, mikäli iholla on esimerkiksi multaa tai näkyvää likaa.
– Ei pelkkä vesi puhdista kuten saippuapesu. Jos kuitenkaan ei ole muuta tarjolla ja kädet ovat likaiset, toki vedellä huuhtaiseminen vähentää konkreettista likaa käsistä. Se on sellainen ensiapu ja sitten pestään kädet hyvin, kun pystytään, tutkija Tarja Kuutamo THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä kuvaa.
Samaan laariin kuuluu lyhyt käsipesu tai muutaman sekunnin hinkkaus: kyllähän se hieman auttaa, muttei kuitenkaan riittävästi.
– Ei viiden sekunnin pesu ole tehokas pesu, jolla kädet olisi huolellisesti pesty ja mikrobikuormaa vähennetty. Kyllä käsinpesuun menee kokonaisuudessaan aikaa: ensin kädet pitää kostuttaa vedellä, sitten otetaan saippuaa, se hierotaan huolellisesti käsiin, sormien väliin, sormenpäihin. Kaikki käydään kunnolla läpi ja huuhdellaan, Kuutamo kuvaa.
– Huuhtelu on tosi tärkeää, että kaikki saippuajäämät saadaan pois. Kyllä siihen menee aikaa. Puoli minuuttia oikein toteutettuun käsienpesuun on varmasti ihan minimiaika. Ja kuivaus siihen päälle.
Lue myös: Kuinka usein rintaliivit pitäisi pestä? Asiantuntijat varoittavat virheestä, joka voi pilata liivit
Muista kuivaus: "Jos kädet jäävät kosteiksi, mikrobit voivat alkaa lisääntyä"
Pesun jälkeenkään kädet eivät ole täydellisen puhtaat. Iholla on erilaisia mikrobeja, vaikka kädet olisi pesty huolellisesti. Siksi kuivaaminen on hyvin tärkeää.
– Jos kädet jäävät kosteiksi, mikrobit voivat alkaa lisääntyä niissä. Kuivaaminen vähentää mikrobeja vielä lisää eikä käsiin jää kasvualustaa, jossa mikrobit pääsisivät lisääntymään. Se on todella tärkeä vaihe, ikään kuin viimeinen niitti. Huolellinen kuivaus kuulu oleellisesti käsien pesuun, Kuutamo sanoo.
Lue myös: 9 yleistä uskomusta pöpöistä – nämä hygieniaan liittyvät myytit eivät pidä paikkansa
Kuutamo kuivaisi kämmenensä mieluiten paperiin. Monista WC-tiloista löytyvät kuivaajat puhaltavat lämmintä ilmaa ja samalla mikrobeja ympäristöön.
– Paperi on tosi hyvä vaihtoehto, mutta siinäkin on tärkeää se, missä sitä julkisessa vessassa säilytetään, Kuutamo sanoo.
– Hyviä ovat myös pyyheautomaatit, joissa puhdas pyyhe on, jos ne huolletaan oikein ja puhdasta pyyhettä on tarjolla. Valitettavan usein näkee sitä, että rulla on tyhjä tai siitä on käytetty, märkä osa esillä.
Julkisissa vessoissa paperit pyörivät usein muovipakkauksessaan pesualtaiden reunoilla.
– Hetken kuluttua se on märkää paperia, kun ihmiset pesevät vieressä käsiään. Toivoisin, että oli käytössä sitten rulla tai paperi, se olisi oikeassa telineessään puhtaana ja siitä pidettäisiin huolta. Minua hämmästyttää, että voi olla hieno, tasokaskin ravintola, mutta vessassa kokonaisuus on unohdettu. Papereiden paikka ei ole altaan vieressä, missä vesi roiskuu.
Lue myös: Miksi uimahallissa haisee kloori? Tämän tuoksu kertoo veden puhtaudesta
Vessassa voi olla korissa hiuslakkaa tai hammastikkuja, mutta altistuvatko ne roiskeille?
Toisinaan vessoissa on ajateltu asiakasta erikseen: tarjolla voi olla korillinen hiuslakkaa, kosteuspyyhkeitä, pumpulipuikkoja tai tamponeja, jotka kuitenkin on asetettu aivan käsienpesupaikan viereen, alttiiksi roiskeille.
– Hammastikutkin voivat olla vessassa käsienpesualtaan vieressä. Miksi? Vaikka ne ovat muovin sisällä, niihinkin on voinut roiskua likaisen veden mukana mikrobeja, jotka käsittelyn yhteydessä siirtyvät käsiin, Kuutamo sanoo.
– On kiva ajatus, että halutaan tarjota vaikkapa vanupuikkoja tai tuotteita asiakkaalle, mutta sijoittelu! Ei sen tarvitse hirveän kaukanakaan altaasta olla. Mutta ettei olisi roiskeiden kohdalla.
Lue myös: Materiaalilla on merkitystä: Tällaisia alushousuja gynekologi ei suosittele – jopa kiellettyjä joissain maissa
Lue myös: "Kyllä niitä kuukausittain tulee useampikin" – Tommi kertoo, mitä tehdään, jos joku kakkaa uimahallissa altaaseen
Katso myös: Löytyykö teiltäkin "miljoonalaatikko"? Näin kesytät keittiön lootakaaoksen
9:22