Omassa pihassaan saa sekä grillata että lillua puhallettavassa porealtaassa, kunhan ottaa huomioon muutamia ohjenuoria.
Kesä kuluu mukavasti kerrostalokodissakin, mutta saako pihalle viedä grillin? Entä saako rivitalon pihaan pätkäyttää paljun?
– Ihan tuosta noin vain se ei onnistu, Isännöintiliiton johtava lakiasiaintuntija Jenni Valkama kuvaa Huomenta Suomessa.
Lue myös: Kasvimaan voi perustaa myös kaupunkiasuntoon – asiantuntija antaa vinkin takuuvarmasta kasviksesta
Yhtiö ei luultavasti voi kieltää pinta-allasta
Pinta-asennettavan altaan kanssa ei välttämättä törmätä massiivisiin ongelmiin. Ilman mitään lupia ei uima-allasta saa alkaa asentaa nurmen pinnallekaan.
– Jos se ei vaadi mittavia asennustöitä, todennäköistä on, että monesti asennusoikeus on. Eli jos osakas hallitee piha-aluetta ja haluaa tällaisen muutostyön tehdä, täytyy ilmoittaa taloyhtiölle.
Yhtiö ei kuitenkaan luultavasti voi kieltää ilmoittajan allasta, kunhan asennustapa on teknisesti hyväksyttävä. Jos piha-aluetta hallitsee asukkaan sijaan taloyhtiö, yhtiö päättää, saako allasta asentaa.
– Taloyhtiö voi harkinnan mukaan päättää, millaisia töitä saa tehdä.
Lue myös: Uskaltaako sähköautoa ladata mökillä? Asiantuntija kertoo "aivan ehdottoman" säännön
Häiriötä, kuten aina aamuun asti jatkuvia allasbileitä, ei pihassa luonnollisesti kannata järjestää. Naapureita tulee myös huomioida kesälomatoiminnassaan. Oman pihansa altaaseen kuitenkin voisi periaatteessa pulahtaa "nakkena".
– Sanoisin, että varmasti voi pulahtaa, mutta täytyy huomioida, että ei ruveta naapureille esittelemään "koko komeutta". Normaalisti omalla pihalla kuitenkin voi alasti olla, siihen ei ole kategorista kieltoa.
Millainen on muutostyöilmoitus, jolla porealtaan saa pihaansa asettaa? Mitä siihen tulee kirjoittaa? Saako pihassa savustaa, entä tupakoida? Katso haastattelu jutun alussa olevalta videolta.
Lue myös: Onko sallittua kuljeskella pihallaan alasti? Lakimiehet kertovat, mitä omalla parvekkeella tai tontilla saa tehdä – "Keskeistä se, miten se tapahtuu"
Grillaaminen on sallittua
Myös rivitalonsa pihassa saa grillata. Taloyhtiön järjestyssäännöissä saatetaan kieltää parvekegrillaaminen, mutta Valkaman mukaan yhtiö ei käytännössä voi grillaamiseen puuttua.
Parvekkeella järkevintä olisi on grillata sähkö- tai kaasugrillillä. Pihassakin täytyy aina varmistua turvallisuudesta.
– Grillaamisessa ensisijaisesti paloturvallisuus on tärkein, Valkama sanoo.
Grillin sijainti pihalla kannattaa huomioida. Tuoksut eivät saisi kulkeutua naapurin ikkunoihin. Jatkuva hyväkin makkaran aromi aiheuttanee pidemmän päälle närää.
– Sinällään grillaaminen on ihan normaalielämää, taloyhtiöissä sallittua toimintaa, Valkama sanoo.
Lue myös: Rajatonta rusketusta tai trampoliini kerrostalon pihalle? Asiantuntija kertaa taloyhtiöiden säännöt
Lue myös: Kuluttajaliittoon yhä enemmän valituksia naapureiden haukkuvista koirista – juristi muistuttaa: "Ennen kuin lähtee riitelemään siitä, niin..."
Katso myös: Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa?
7:43