Saako kerrostalon rappukäytävään laittaa oman tuolin? Tietyt asiat pitää huomioida

Taksia tai kyytiä olisi mukava odotella vaikkapa tuulikaapissa tuolilla istuen, mutta saako kerrostalon käytävään tuoda omaa penkkiä?

Toisinaan taloyhtiön asukas haluaa viedä rappukäytävään maton tai tuolin. Jos esimerkiksi odottaa usein taksikyytiä alaovella, ajatus omasta penkistä voi tuntua hyvältä. Lupa pitäisi kuitenkin aina pyytää, muistuttaa Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia.

– Porraskäytävähän ei ole osakkaan tai asukkaan hallitsemaan tilaa, se on yhtiön tilaa. Eli penkkiin tarvitaan joka tapauksessa yhtiön lupa, Haltia kuvaa.

Ei saa haitata poistumistilanteessa

Porraskäytävää koskevat myös esimerkiksi palomääräykset.

– Lähtökohtaisesti käytävään ei saisi sijoittaa mitään sellaista ylimääräistä tavaraa, joka voi voi aiheuttaa kulkuesteen esimerkiksi poistumistilanteessa. Jos porraskäytävässäkin on vaikkapa savun vuoksi rajattu näkyvyys ja ihmisten pitää sitä kautta poistua.

Tuoli on myös itsessään palava esine.

– Valitettavasti sellaisiakin tapauksia on joskus ollut, joissa joku on sytyttänyt tällaista tavaraa palamaan, Haltia kuvaa.

Esimerkiksi pieni kynnysmatto todennäköisesti voidaan sallia, ellei siitä ole merkittävää haittaa. Jos tuolille irtoaa lupa, se tulisi sijoittaa niin, ettei se ole kenenkään tiellä.

– Sen pitäisi olla sitten jossain syvennyksessä tai vastaavassa tilassa, ja materiaaleiltaan sellainen, että se ei aiheuta palovaaraa.

Katso myös: Millaisista asioista naapurit tyypillisesti riitelevät?

Millaisia ovat tyypilliset naapureiden väliset riidat? 2:29
Mitkä ovat tyypillisiä riidanaiheita naapureiden kesken? 

Lue myös:

    Uusimmat