Saako taloyhtiössä käydä yöllä suihkussa tai vetäistä vessaa? Tavalliset elämisen äänet koetaan usein häiriöksi – "Tilanteet ovat tapauskohtaisia"

1:58img
Julkaistu 12.08.2018 05:47

MTV UUTISET-STT

Taloyhtiön tavalliset elämisen äänet, kuten lapsen itku, suihkussa käyminen sekä wc:n käyttö koetaan usein häiriöksi, kun ne tapahtuvat järjestyssäännöissä mainitun hiljaisuuden aikana, kerrotaan Isännöintiliitosta.

Katso video!

Korttelipihat halutaan takaisin Helsingissä

– Elämänrytmit voivat olla asukkailla hyvin erilaisia vaikkapa töistä johtuen, jolloin esimerkiksi iltavuorosta kotiutuva asukas saattaa käydä yöllä suihkussa. Tästä saatetaan kuitenkin valittaa isännöitsijälle asti, Isännöintiliiton johtaja Juha-Pekka Manninen kertoo.

Jotkut huomautukset saattavat tulla asukkaille yllätyksenä. Huomautuksiin saattavat Mannisen mukaan johtaa esimerkiksi parvekkeella tupakointi tai lemmikkieläinten aiheuttamat häiriöt, kuten koiran haukunta tai eläimen pitäminen pihalla vapaana.

Juhlia saa silloin tällöin

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan yleisimmät häiriöt taloyhtiöissä liittyvät öiseen metelöintiin, josta tyypillisimpiä esimerkkejä ovat äänekäs musiikin soittaminen, muut juhlimisen äänet sekä tappelut.

Koro-Kanerva kertoo alkoholilla olevan usein osuutensa häiriöissä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että esimerkiksi yksittäiset melua aiheuttavat juhlat ovat sallittuja, kunhan ne eivät toistu ja ne osataan lopettaa ajoissa, Koro-Kanerva huomauttaa.

Koro-Kanervan mukaan juhlimiseen liittyvät äänet ovat yleisimpiä nuorten keskuudessa, kun taas ikääntyneiden kohdalla häiriökäyttäytymistä saattaa aiheuttaa esimerkiksi dementia.

Häiriö aiheutetaan epähuomiossa

Isännöintiverkon toimitusjohtaja Iiro Mähönen sanoo, että pääosa taloyhtiöiden häiriöistä sattuu epähuomiossa.

– Ei ole välttämättä ymmärretty, että äänet kuuluvat, ja kun asiasta huomautetaan, tilanne korjaantuu sillä.

– Musiikkia soitetaan jatkossa hiljempaa, satunnaiset juhlat osataan lopettaa ajoissa tai muistetaan laittaa taloyhtiön ilmoitustaululle ilmoitus poikkeuksellisesti pidempään jatkuvista juhlista.

Kaikki eivät kuitenkaan pelkkiin huomautuksiin reagoi, ja erityisesti öisen juhlimisen äänet johtavat Mähösen mukaan joskus suurempiin toimenpiteisiin.

Vakavaa häiriökäytöstä voi olla vaikeaa näyttää toteen

Jos pelkkä huomautus ei tehoa, annetaan häiriköivälle asukkaalle Koro-Kanervan mukaan kirjallinen varoitus.

Varoituksen antaa joko taloyhtiö asunnon hallintaanotosta tai vuokranantaja vuokrasuhteen purkamisesta.

Jos vuokrasuhteen purkamisen tai asunnon hallintaanoton jälkeen edessä on vielä häätö, vaatii se aina käräjäoikeusprosessin.

– Tähän tilanne johtaa kuitenkin harvoin, ja yleensä häiriköivistä asukkaista päästään eroon viimeistään vuokrasopimuksen purkamisen tai asunnon hallintaanoton myötä, Koro-Kanerva kertoo.

"Häiriölle ei ole tarkkaa määritelmää"

Isännöintiverkon Mähösen mukaan asunnon hallinnanottoon päädytään harvoin, sillä näyttöä häiriön laajuudesta ja jatkuvuudesta voi olla vaikeaa näyttää toteen – ihmiset suhtautuvat asioihin eri tavalla, joten se, mikä on jollekin häiritsevää, ei toiselle sitä ole.

– Häiriölle ei ole tarkkaa määritelmää, joten tilanteet ovat aina tapauskohtaisia.

– Kerran kuussa häiritseminen ei riitä, ja kerran viikossa tai useammin häiritseminen on selkeää. Välimuotoja voi sen sijaan olla vaikeaa osoittaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa