Keskusta keskeyttänyt saamelaiskäräjälain etenemisen

2:09img
Keskusta on jälleen siirtänyt kiistellyn saamelaiskäräjälain käsittelyä – tältä neuvottelutilanne näyttää tällä hetkellä.
Julkaistu 13.11.2022 14:05(Päivitetty 13.11.2022 22:48)

MTV UUTISET – JUHA KAIJA – HANNA VAITTINEN – STT

Keskusta on pöydännyt saamelaiskäräjälain, eli keskeyttänyt sen etenemisen eduskunnan käsittelyyn.

Hallitus kokoontui tänään sunnuntaina ylimääräiseen istuntoon. Keskustan odotettiinkin esittävän asian jättämistä pöydälle.

Asian pöytäsi tällä kertaa valtioneuvoston yleisistunnossa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Tämä tarkoittaa sitä, että asiaa voidaan käsitellä seuraavan kerran aikaisintaan kolmen päivän kuluttua.

Kun asiaa käsiteltiin edellisen kerran viime torstaina, silloin asian pyysi pöydälle maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Pöytäämisestä kertoo myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Twitterissä. 

MTV Uutisten tietojen mukaan varsinaisia neuvotteluja saamelaiskäräjälakiesityksen muuttamiseksi ei ole käyty viikonlopun aikana. Hallituslähteet pitävät esityksen muuttamista enää tässä vaiheessa sitä paitsi mahdottomana. Lailla on jo nyt todella kova kiire, jos se halutaan tällä vaalikaudella läpi, sitä on valmisteltu vuosia ja muutetulle esitykselle pitäisi hakea saamelaiskäräjien hyväksyntä. 

YK:n ihmisoikeuskomitea on antanut Suomelle moitteita saamelaisten asemasta, joten hallitus haluaa tuoda esityksensä eduskuntaan riitaisenakin, jotta se on ainakin tehnyt oman osansa.

Seuraavassa istunnossa pöytäys ei ole enää mahdollinen

Seuraavassa valtioneuvoston istunnossa keskusta ei voi enää pöydätä asiaa. Ministerin käsikirjan mukaan asian voisi pyytää pöydälle enää vain sellainen ministeri, joka ei ole osallistunut kahteen aiempaan istuntoon. Keskustan ministeriryhmässä tällaisia ministereitä ei ole.

Tilanteen tekee poikkeukselliseksi se, että Kurvinen pyysi asiakirjat torstaina jo raha-asiainvaliokunnan istunnossa eikä varsinaisessa valtioneuvoston yleisistunnossa. Pöytäämisen säännöt koskevat kuitenkin nimenomaan valtioneuvoston yleisistuntoja.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo STT:lle linjanneensa asian suhteen, että myös raha-asiainvaliokunnassa tehty pöytääminen lasketaan mukaan sallittuun määrään pöydälle ottoja. Näin ollen keskusta ei voi tehdä tätä enää seuraavassa istunnossa.

7:33img

Tästä saamelaiskäräjäkiistassa on kyse – hallitus ylimääräiseen istuntoon

Lue lisää: Inka kertoo repivästä konfliktista saamelaisten kesken: "Selvät rintamalinjat" – nyt asiasta riitelee myös Suomen hallitus

Saamelaiskäräjälakia ei kuitenkaan välttämättä ehditä käsitellä eduskunnassa. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan käsittely ei välttämättä onnistu aikataulullisesti tällä vaalikaudella. Vaikka esitys ehtisikin käydä valiokuntakäsittelyn läpi, sen taakse pitäisi saada riittävästi tukea oppositiosta keskustan vastustaessa.

Keskusta voi äänestää valtioneuvostossa esitystä vastaan

Lakiesitys on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakasta kiistaa hallituspuolueiden välillä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli torstaina sitä, että pääministeri Sanna Marin (sd.) toi erimielisen esityksen valtioneuvostoon. Marin puolestaan sanoi keskustelleensa Saarikon kanssa ennalta siitä, että laki tuodaan eduskuntaan niin, että keskusta tulee äänestämään sitä vastaan valtioneuvostossa.

Hallitus kiistelee näihin aikoihin eri kokoonpanoissa myös eduskuntaan vielä annettavista esityksistä ja ensi vuoden budjetin täydennyksistä, ja asiat kietoutuvat jossakin määrin toisiinsa. Keskusta haluaa maatalouteen muutaman sadan miljoonan euron tukipaketin ja SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru taas 700 miljoonan euroa hoitovelan purkamiseen. Vihreät ja vasemmistoliitto taas haluavat kymmeniä miljoonia euroja vihreään siirtymään maatalouden päästöjen vähentämiseen.

Lue lisää: MTV:n Eeva Lehtimäki: Saamelaiskiista "erittäin hyvä kuva" hallituksen toimintakyvystä

Pöllöraati vertaa hallituksen riitelevää nykytilaa huonoon avioliittoon: "Melko tuhtia parisuhdeterapiaa ehkä useampikin hallituspuolue tarvitsisi"

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus