Saamelaislaki on aiheuttanut kahnausta hallituksessa. MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää selvittää, mistä kiistassa on kyse ja miksi keskusta suhtautuu niin intohimoisesti asiaan.
Hallituksen sisällä on syntynyt ilmiriita saamelaiskäräjiin liittyvästä lakiesityksestä.
Hallituksen oli tarkoitus antaa lain uudistamista koskeva esitys eduskunnalle valtioneuvoston yleisistunnossa, jollainen pidetään rutiininomaisesti torstaisin.
Asian edistäminen kuitenkin pysähtyi äkisti, kun ministeri Antti Kurvinen (kesk.) pyysi asiakirjoja.
Ministerin käsikirjan mukaan asiakirjojen pyytäminen lykkää käsittelyn seuraavaan yleisistuntoon. Seuraava käsittely voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua eli tässä tapauksessa sunnuntaina.
– Itselläni on valmius kutsua valtioneuvoston istunto koolle myös viikonloppuna, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi toimittajille eduskunnassa.
Lue myös: "Rosvon viittaa on turha sovitella keskustan päälle" – Keskustan pohjoisen kansanedustajat syyttävät esitystä saamelaiskäräjälaiksi epäoikeudenmukaiseksi
”Hallitus on sekaisin kuin seinäkello”
Vesa Kallionpään mukaan kiista ei kerro kovin hyvää hallituksen toimintakyvystä.
– Ulospäin näyttää siltä, että hallitus on sekaisin kuin seinäkello. Vasta eilen saatiin edellinen riita sovittua ja nyt on jo uusi pystyssä, Kallionpää kuvailee.
– Toisaalta on hyvin poikkeuksellista, että hallitus vie eduskuntaan lakiesityksen, josta isot hallituspuolueet eivät ole yksimielisiä. Keskusta syytti pääministeriä jopa pelisääntörikkomuksesta.
Kallionpään mukaan RKP ja vihreät ajavat saamelaiskäräjälakia "kuin käärmettä pyssyyn", ja heillä on pääministerin vahva tuki.
– Mutta hallituksen toimintakyvylle tapahtuu tällä pelillä jotain hyvin ikävää, kun kaksi isoa hallituspuoluetta ovat toistensa tukassa.
Lue myös: Hallituksen toimintakyky herättää kysymyksiä – Saarikko: "Meillä on vaikea lista hyvin erimielisiä asioita"
Miksi keskusta vastustaa?
Lain vastustajat pelkäävät Kallionpään mukaan, että laki lisää riitoja Lapissa.
– Saamelaiskäräjien 21 jäsenestä peräti 8 vastustaa lakia. En tiedä, onko kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto eduskunnan ainoa saamelainen, mutta myös hän vastustaa.
– Vastustajat uskovat, että laki kaventaa osan saamelaisista oikeuksia, kun vähemmistön vähemmistö menettäisi saamelaisstatuksen. Saattaisi jopa osa saamelaiskäräjien vaaleilla valituista ihmisistä mennä vaihtoon.
Lue myös: Saamelaiskäräjälain uudistusta on valmisteltu vuosikausia – tästä kiistassa on kyse
Esitystä vastustavat myös kunnat, koska esitys kaventaa Kallionpään mukaan kaavoitus- ja maankäyttöoikeuksia.
Kallionpää ei lähde arvailemaan sitä, miten hallitus tästä kiistasta ulos pääsee.
– Keskusta voi viivyttää halutessaan lakihanketta vielä kaksi kertaa. Toisaalta pääministeri voi kutsua valtioneuvoston koolle kahden päivän välein, ja lopulta esitys voidaan viedä eduskuntaan vaikka keskustan yli.
– Tässä nähdään luultavasti monta värikästä vaihetta, ennen kuin peli on lopussa.
Lue myös: MTV:n Eeva Lehtimäki: Saamelaiskiista "erittäin hyvä kuva" hallituksen toimintakyvystä
Esitys päivittäisi saamelaiskäräjien vaalikelpoisuuden– Saamelaiskäräjälain muutosta valmisteleva toimikunta jätti asiasta mietintönsä jo kesäkuussa 2021. – Saamelaiskäräjien vaaliluettelo olisi tarkoitus koota uudelleen. Esityksessä halutaan vahvistaa saamelaisten oikeutta määrittää itse, kuka on saamelainen. – Vaalikelpoisuudesta on tarkoitus poistaa niin sanottu lappalaispykälä. Laki vastaisi tällöin Ruotsin ja Norjan vastaavia, joissa asia määrittyy vain kielen pohjalta. – Suomessa vaaliluetteloon voi päästä myös, jos henkilön esivanhemmat on merkitty lappalaiseksi vanhoissa maa-, veronkanto- tai henkikirjoissa. Saamelaisaktivistien mukaan lappalaisuus ei tässä yhteydessä viittaa etnisyyteen vaan elinkeinoon. – Keskustan edustaja jätti esitystä valmistelleen toimikunnan mietintöön eriävän mielipiteen, ja keskusta on jatkanut uudistuksen vastustamista. Se on vedonnut saamelaiskäräjien vähemmistön kantaan. |