Saamelaiskäräjät päätti toissapäivänä ottaa käyttöön poikkeustilan, joka on voimassa 30. syyskuuta saakka. Miten tilanteeseen päädyttiin ja mitä se käytännössä tarkoittaa?
Saamelaiskäräjät on saamelaisten oma itsehallintoelin, joka perustettiin vuoden 1996 alussa. Elimen tärkein tehtävä on toteuttaa saamelaista kulttuuri-itsehallintoa sekä turvata saamelaisen alkuperäiskansakulttuurin säilyminen ja kehittyminen.
Nyt saamelaiskäräjät on kuitenkin poikkeustilassa.
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Poikkeustilassa saamelaiskäräjät keskittyy lakisääteisiin ja tärkeimpiin tehtäviinsä. Tämä tarkoittaa käytännössä asioiden priorisointia.
– Tiedonvaihtoon ja eri tutkimushaastatteluihin osallistumiset vähenevät. Perustoimintoihin, lakihankkeisiin ja muihin prosesseihin, priorisoidaan. Eli muita toimintoja vähennetään tai siirretään loppusyksylle, kertoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso MTV:n Uutisaamussa.
Lue lisää: Saamelaiskäräjät ottaa käyttöön poikkeustilan
Miten tilanteeseen on päädytty?
Juuson mukaan taustalla on rahoitusongelmat. Saamelaiskäräjät on jo pitkään ollut alirahoitteinen instituutio, hän sanoo.
Valtio on varannut saamelaiskäräjien toimintaan 2,15 miljoonaa euroa kuluvalle vuodelle.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Meidän tehtävänämme on edustaa saamelaisia Suomessa, osallistua päätöksentekoon, neuvotella viranomaisten kanssa: nämä työmäärät ovat lisääntyneet huomattavasti. Pelkästään edustustehtävämme vuodesta 2019 ovat lisääntyneet 80 prosenttia, Juuso kertoo.
– Samaan aikaan meidän resurssimme henkilöstön suhteen eivät ole lisääntyneet.
Tämä on näkynyt karulla tavalla myös saamelaiskäräjien henkilökunnassa. Jaksaminen on koetuksella.
– Esimerkiksi noin 70 prosenttia henkilöistä ei palaudu kunnolla työstään, Juuso kertoo.
Saamelaiskäräjien hallituksen on määrä käsitellä elokuussa poikkeustilan onnistumista ja henkilöstön jaksamistilannetta. Syksyllä myös päätetään, millä tavalla saamelaiskäräjät jatkaa työtään.