Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko uskoo, että hallitus pystyy vielä palaamaan neuvottelupöytään ja sopimaan hoitojonojen purusta sekä maatalouden tukipaketista. Hallituksen viikko on kulunut kriisitunnelmissa luonnonsuojelulaista syntyneen riidan vuoksi.
Erityisesti vihreät pistivät hallituksen hankkeet jäihin sen jälkeen, kun keskustan kansanedustajat liittoutuivat tiistaina eduskunnan ympäristövaliokunnassa opposition kanssa, jotta luonnonsuojelulain pykäliä saatiin muutettua.
Tämä siitä huolimatta, että keskusta oli hyväksynyt esityksen luonnonsuojelulaista hallituksessa.
Hallituksella on kehyksissä vielä pelivaraa noin 350 miljoonan euron edestä. Saarikon mukaan tärkeysjärjestys on selvä.
– Hoivavelka ja uusien hyvinvointialueiden aloittaminen, suomalaisten ruokaturva sekä maatalouden poikkeuksellinen kustannuskriisi lannoitteiden ja polttoaineiden kallistuminen sodan vuoksi ovat tärkeysjärjestyksissä ykkösiä, Saarikko sanoo.
Saarikko uskoo, että hallitus pystyy palaamaan neuvottelupöytään hallituksen kriisi-istunnon ja pelisääntökeskustelun jälkeen.
– Minä olen näistä asioista valmis neuvottelemaan ja pidän näitä molempia asioita tärkeänä. Olen aistinut, että näin myös muut hallituskumppanit kokevat.
MTV:n Uutisextran haastattelussa Saarikko vakuuttelee puolueensa yhteistyöhalukkuutta.
– Kyllä eduskuntaryhmämme toimi tässä luonnonsuojelulaissa poikkeuksellisesti, eikä ole itsetarkoituksellista, että loppukautena toimisimme samoin. Näin ei ole tarkoituksenmukaista tehdä.
"Syviäkin näkemyseroja, ei se ole mikään salaisuus"
Haastattelussa Saarikko kommentoi myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) tiukkaa arviota, että hallituskumppanien luottamus keskustaan on koetuksella eduskuntatempauksen ja pelisääntörikkomuksen jälkeen.
– Ei se ole mikään salaisuus, että meidän ja muiden hallituspuolueiden välillä on syviäkin näkemyseroja ennen kaikkea mitä tulee talouteen, velkaan ja näkemyksiin talouden tulevaisuudesta, mutta myös luonnonvaroista. Ne ovat olleet kivuliaita yhteensovitettavia. Nyt se näkemysero kupli pintaan poikkeuksellisella tavalla, Saarikko summaa.