Saarnaaja manipuloi nuoresta ruotsalaisnaisesta murhaajan – näin vaarallisen lahkon tunnistaa: "Kontrollin määrä on olennainen"

9:39imgNäin ruotsalaisesta seurakunnasta tuli uskonlahko ja murhapaikka – katso video.
Julkaistu 10.03.2022 06:29
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Vuonna 2004 Uppsalassa tapahtui murha, joka järkytti koko Ruotsia ja myös muuta maailmaa. Yllyttämisestä murhaan ja murhan yritykseen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Knutbyn Filadelfia-seurakunnan saarnaaja Helge Fossmo.

Pakkohoitoon määrättiin 26-vuotias Sara Svensson, jonka Fossmo oli manipuloinut ampumaan vaimoaan Alexandra Fossmoa ja yrittäjä Daniel Lindeä. Alexandra Fossmo kuoli ja Linde haavoittui vakavasti.

– Aluksi oli epäilyjä, että joku ulkopuolinen olisi käynyt ampumassa. Lopulta ilmeni, että murhan takana oli itse pastori, joka oli manipuloinut seurakuntalaisen murhauttamaan oman vaimonsa, kertoo tapauksesta kertovan kirjan suomentanut Kaj Aalto.

Svensson oli mukana seurakunnan toiminnassa ja toimi Fossmojen lastenhoitajana. Tutkinnassa selvisi, että saarnaaja Helge Fossmolla oli suhde sekä Svenssonin että Daniel Linden vaimon kanssa.

Lue myös: Ruotsalaisseurakunnan veriteoista julki uutta materiaalia – tuore dokumentti pureutuu yhteen maan rikoshistorian synkimmistä tapauksista

Sara Svensson luuli saaneensa Jumalalta tekstiviestejä, joiden mukaan hänen oli suoritettava surmatyöt. Oikeuden mukaan viestit oli todellisuudessa lähettänyt Fossmo.

Uutisaamussa vieraillut Kaj Aalto sanoo, että lahko oli sen jäsenille elämäntapa.

– Jossain vaiheessa tilanne kääntyi siihen, että siellä alettiin kontrolloimaan, mitä toiset teki, kenen kanssa mentiin naimisiin, seurusteltiin ja niin edelleen. Jokaisen elämää seurattiin tosi tarkasti.

"Kontrollin määrä on olennainen"

Oikeuspsykologi Pia Puolakka sanoo, että lahkomaiset yhteisöt eivät aina muodostu pelkästään uskonnon ympärille. Ideologinen tai poliittinen yhteisö voi muodostua lahkomaiseksi, myös internetissä.

– Uusimpana ilmiönä on näkynyt esimerkiksi salaliittoteoriat, joita pyörii koronan tai muidenkin ilmiöiden ympärillä ja niissä on hiukan samanlaisia piirteitä, Puolakka kertoo.

Puolakan mukaan lahkot useimmiten rakentuvat yhden tai useamman karismaattisen johtajan ympärille. He manipuloivat ihmisiä toimimaan haluamallaan tavalla, joskus vakavin seurauksin. 

Vaarallisen lahkon tunnistaa muun muassa muusta maailmasta eristäytymisestä.

– Kontrollin määrä on olennainen. Eli kuinka paljon liikkeessä kontrolloidaan, millä tavalla saa ajatella ja käyttäytyä ihan pienimmissäkin asioissa. Ja millä tavalla rangaistaan, jos ei toimi niin, Puolakka sanoo.

Katso jutun videolta Pia Puolakan ja Kaj Aallon koko keskustelu lahkoista ja Knutbyn tapauksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi