Sähkön hintojen vaihtelu on Suomessa Euroopan suurinta: Energiateollisuus kertoo syyn

Pörssisähkön hinta nousi torstaina yli 30 senttiin kilowattitunnilta. Energiateollisuuden mukaan sähkön keskihinta on ollut maltillisella tasolla, mutta hintojen vaihtelu on myös Euroopan suurinta.

Kuluttajien kannattaa varautua sähkön hintojen heilahteluihin myös jatkossa, sanoo Energiateollisuus.

– Näyttää siltä, että Suomessa sähkön keskimääräinen hinta tulee olemaan kilpailukykyinen eurooppalaisessa vertailussa. Mutta samalla meillä on kaikkein vaihtelevimmat sähkön hinnat, ja silloin tietysti sähkön hinnan seuranta on tärkeää, toteaa toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Torstaina pörssisähkön hinta nousi korkeimmillaan yli 30 senttiin kilowattitunnilta. Keskimäärin sähkö on kuitenkin melko halpaa: esimerkiksi huhtikuussa pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli reilut kuusi senttiä kilowattitunnilta.

Sähköenergian futuurimarkkinat taas kertovat, että pörssisähkön keskihinnaksi ennustetaan kesällä noin neljää senttiä kilowattitunnilta. Jyrkkiä hintapiikkejä voi silti tulla eteen myös kesällä.

– Sähkön hinnan kovaan vaihteluun vaikuttaa ennen kaikkea se, että tuotantopuolella on ollut iso muutos. Meillä on paljon vaihtelevaa tuotantoa, tuulivoimaa ja aurinkovoimaa. Samalla on poistunut vakaata kapasiteettia, joka pystyy tuottamaan silloin, kun sähköä eniten tarvitaan, Leskelä sanoo.

Suomessa ollaan vähitelleen luopumassa fossiilisesta energiantuotannosta, kuten hiilivoimasta. Energia-alan etujärjestön mukaan on kuitenkin tärkeää, että kovissa kysyntäpiikeissä on tarjolla riittävästi säätövoimaa, jota saadaan etenkin vesivoimaloista.

Tällä hetkellä Suomen sähkötuotannosta noin 15-20 prosenttia tulee vesivoimasta, kun esimerkiksi Ruotsissa vesivoima osuus on lähes puolet sähkötuotannosta. 

Lue myös:

    Uusimmat