Sähkön varastointi on lähitulevaisuutta kotitalouksissa – siirtohinta tehon mukaan kuten netissä

1:47img
Julkaistu 26.01.2016 21:03
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Sähkön siirtohinnoittelun uskotaan muuttuvan jo lähivuosina määrän sijasta tehoon perustuvaksi.

Kuluttajat voivat tulevaisuudessa alentaa siirtomaksuja aktiivisella seurannalla ja omalla pientuotannolla. Esimerkiksi aurinkopaneelien uskotaan yleistyvän 2020-luvulla omakotitaloissa kovaa vauhtia. Syynä on hintojen selvä huojentuminen. Pian energiaa ryhdytään varastoimaan kotioloissakin.

– Ensimmäiset askeleet varastoinnissa otetaan siinä vaiheessa kun halutaan hyödyntää omaa pientuotantoa mahdollisimman paljon, arvioi tekniikan tohtori Jussi Tuunanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Sähkö ladataan akkuihin

Myös sähkö- ja verkkoyhtiöissä uskotaan, että kehitysuunta on vääjäämätön.

– Osa sähköstä voidaan kehittää itse vaikka aurinkopaneelilla tai jollakin kyläkohtaisella tuulivoimalaitoksella. Ne voidaan varastoida joko kyläkohtaisiin akustoihin tai ihan asuntokohtaisiin akustoihin, luonnehtii liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäki Pohjois-Karjalan Sähköstä.

Sähkön varastointi akkuihin, pientuotanto ja energiatehokkuus merkitsevät sitä, että sähkön määrä jakeluverkoissa vähenee, mutta hetkellinen teho todennäköisesti kasvaa. Tehon nousu voi johtua esimerkiksi sähköautojen määrän lisääntymisestä ja erityisesti niiden yhtäaikaisesta lataamisesta talvella.

Tehoja voi lisätä myös energiatehokkuus, esimerkiksi maalämpöpumpun asentaminen öljylämmityksen tilalle. Lisäksi tehoja voi kasvattaa myös kysynnän jousto kun asiakas siirtää kulutustaan ajankohtaan, jolloin sähkönhinta on edullisinta. Se voi kasvattaa sähkötehoja sähköverkoissa, kun kaikki asiakkaat käyttäytyvät samalla tavalla.

– Sähkön käyttötavoilla on ratkaiseva rooli kapasiteettia arvioitaessa. Kysynnän hallinta tulee tärkeäksi, aiheesta juuri väitellyt Tuunanen sanoo.

Siirtomaksu kapasiteetin mukaan

Tuunanen huomauttaa, että jakeluverkko on suunniteltu nykypäivän tarpeisiin. Jakeluyhtiöille määrän vähentyminen ja tehon lisääntyminen tietää lisäinvestointeja samalla kun tulot nykyisellä sähköenergian käyttöön perustuvalla hinnoittelulla laskevat.

Jussi Tuunanen tutki väitöskirjassaan miten verkkoyhtiöt selviävät muutoksesta ja miten määrän ja tehon suhdetta voidaan mallintaa riittävän tarkasti. Tuunanen ehdottaa verkkoyhtiöille uutta tehoon perustuvaa siirtohinnoittelua.

– Pitäisi oikeasti kehittää tarkempia malleja ja menetelmiä valtakunnankin tasolla, että mikä tulee olemaan viiden tai 30 vuoden päästä sähkön tarve enegiatehon suhteen.

Maksu kuten nettiyhteyksissä

Nykyisin siirtohinnassa on kuukausimaksu ja kulutukseen perustuva maksu. Jos kuluttaja tulevaisuudessa purkaa kotiin varastoimiaan akkuja, tasaa hetkellisesti kulutustaan ja alentaa tehoja, hän voi vaikuttaa siirtohintaan.

– Jatkossa se tulisi enemmän olemaan sellainen, että minkälaisen kapasiteetin sinä sieltä verkosta itsellesi tarvitset, niin maksat siitä kapasiteetista aivan kuin internetyhteyksissä nykyään on, Rantamäki vertaa.

Siirtomaksuihin on tulossa kuitenkin voimakas korotuspaine säävarmuuden lisäämisestä ja maakaapeloinnista. Tutkimatta on, syökö se hinnoittelumallin muutoksesta syntyvän hyödyn.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa