"Sähköyhtiöiden voitot kohtuuttomia" – sähkösopimusten valikoima on kaventunut ja hinta noussut pilviin

17:45img
Video: Miksi sähkö on Suomessa jopa Euroopan kalleinta?
Julkaistu 05.10.2022 21:19
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Sähkösopimuksissa on nyt myyjän markkinat. Tarjolla olevien vaihtoehtojen määrä on kaventunut ja hinta noussut huimasti. Sähköyhtiöille tilanne tarjoaa mahdollisuuden suuriin voittoihin. Energiaprofessori Peter Lundin mukaan sähköyhtiöt saavat nyt kohtuuttomia voittoja.

Kokkolalaisen Jan-Erik Niemen sähkösopimus päättyi hiljattain.

– Kyllä se vähän säikäytti, kun melkein 7-8 -kertaisena tuli se hinta. Sitten ruvettiin ottamaan yhteyttä ja netistä kattelemaan, mistä löytyy edullista sähköä, kertoo Niemi.  

Vain pörssisähköä uusille asiakkaille

Sähkösopimusten valikoima on kaventunut ja hinta noussut pilviin. Monessa tapauksessa tarjolla on vain pörssisähköä. Nyt sen hinta liikkuu 30 sentin paikkeilla kilowattitunnilta, mutta vaihtelu on suurta.

– Pörssisähköä tarjotaan uusille asiakkaille. Nämä muut tuotteet on meidän nykyasiakkaille. Pientä rajoitusta joudutaan ylläpitämään tässä haastavassa markkinatilanteessa, missä nyt ollaan, perustelee johtaja Hans-Alexander Öst Vaasan Sähköstä. 

aop tuulivoimala saksa

Tuuli-, aurinko- ja ydinenergian tuottaminen on edullsita, mutta sähkön hinta määräytyy kalleimpien energiamuotojen kuten kaasun ja öljyn mukaan.

"Hintaa pitää alkaa rajoittamaan"

Tuuli-, aurinko- ja ydinsähkön tuotantokustannukset ovat edelleen edullisia, mutta sähkön hinta määräytyy kalleimpien tuotantomuotojen kuten kaasun perusteella. Se antaa sähköyhtiöille mahdollisuuden hyviin voittoihin.

– Nythän nämä voitot, jotka sähköyhtiöt saavat tässä tilanteessa ovat sanoisin kohtuuttomia. Tapahtuu tulonsiirto kuluttajilta sähköntuottajille. EU ehdottaa syteemiä, jossa windfall-voittoja voitaisiin verottaa ja sitten siirtää rahat takaisin kuluttajille. Nyt ollaan tilanteessa, että sähkön hintaa pitää alkaa rajoittamaan, jos tämä jatkuu pidempään, toteaa Aalto-yliopiston professori Peter Lund

"Ei se voittolaariin suoraan sada"

Sähköyhtiöt kiistävät väitteet ylisuurista voitoista.

– Jos ajatellaan sähkön vähittäismyyjän kannalta, niin tämäntyyppinen markkinatilanne, jossa sähkön hinta on noussut näin paljon, niin se ennen kaikkea lisää riskejä ja kustannuksia eli sähkön johdannaismarkkinaan liittyviä hankintakustannusriskejä, esimerkiksi asiakaspalvelun resurssointiin liittyviä kustannuksia ja niin edelleen. Eli ei se voittolaariin suoraan sada, vakuuttaa Fortumin kuluttajaliiketoiminnan johtaja Toni Hänninen.

– Jos sinulla on enemmän tuotantoa kuin myyntiä, niin silloin pystyt myymään markkinoille enemmän, ja jos markkinahinnat ovat kovia, niin sitten saat markkinoilta hyvän hinnan ja pystyt tekemään todella kovan tuoton tällä hetkellä, selittää Hans-Alexander Öst Vaasan Sähköstä.

Hänen mukaansa täytyy muistaa, että Suomi ei ole energiaomavarainen vaan alijäämäinen.

– Eli täällä tosi harva yhtiö tuottaa sähköä enemmän kuin myy asiakkailleen. Vaasan Sähkön osalta me olemme alijäämäisiä varsinkin talvikuukausina. Se tarkoittaa, että me joudutaan ostamaan markkinahintaista sähköä ja myymään se eteenpäin

Jan-Erik Niemi sai lopulta edullisimman tarjouksen, 16 senttiä kilowattitunnilta, oman kaupungin sähköyhtiöltä.

– Kyllä ja mä olin maanantaina jonossa tekemässä uutta sopimusta, iloitsee Niemi. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa