Sairaanhoitajien kysely paljastaa koronapandemian karut seuraukset: "Meillä ei ole varaa menettää yhtään hoitohenkilöstöä"

Koronakevät on laittanut sairaanhoitajat eturintamalle tautia vastaan. Sairaanhoitajaliiton jäsenilleen teettämän kyselyn tulokset nostavat esiin hoitajien uupumuksen ja tyytymättömyyden.

Koronapandemiakevät ja -kesä on uuvuttanut sairaanhoitajat. Sairaanhoitajaliiton kyselyssä uupumuksestaan kertoi kärsivän 40 prosenttia. Saman verran vastaajista ilmoitti olevansa ajoittain uupunut.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanookin MTV Uutisten haastattelussa, että työnanatajilta ja päättäjiltä vaaditaan nyt joustoa.

– Jaksaminen on nyt todella iso haaste. Sairaanhoitajat ovat tehneet ylitöitä ja pitkiä päiviä, Hahtela toteaa.

Muutos on merkittävä, sillä vastaajista 73 prosenttia kertoi, ettei ollut kärsinyt uupumuksesta ennen koronakevättä.

Yli puolet mainitsi kokeneensa epävarmuuden, stressin ja epätietoisuuden tunteita työssään. Koronapandemiaan liittyvää informaatiota vuorostaan vajaa puolet kuvasi liian vaihtuvana.

Suojavarusteita ei riittänyt kaikille

Joka toinen vastanneista koki työturvallisuutensa vaarantuneen koronatilanteen myötä. Vain joka viides kertoi, ettei työturvallisuus ole vaarantunut lainkaan.

Keväällä julkisuudessa kiivasta keskustelua herätti myös suojavarusteiden riittävyys sairaanhoitopiireissä. Vaikka 70 prosenttia kertoikin suojavarusteita olleen tarpeeksi, jopa neljännes ilmoitti varustusta olleen liian vähän.

Pulaa oli eniten suojatakeista, visiireistä, kirurgisista suu- ja nenäsuojista sekä hengityssuojaimista. Melkein puolet vastanneista kertoi, että työpaikalla oli jouduttu pesemään kertakäyttöisiä suojaimia uusiokäyttöäa varten.

Toinen tapa oli pidentää suojaimen käyttöaikaa yli valmistajan ohjeen, myös suojavarusteiden käyttömäärää rajoitettiin. Tilanne johti myös 12 prosentilla vastanneista siihen, että potilashuoneissa käymistä vähennettiin.

Alanvaihto mielessä

Koronakevään myötä 57 prosenttia vastanneista kertoi pohtineensa alanvaihtoa, kun taas 47 prosenttia ei ollut ajatellut vaihtaa alaa. Kolmannes alanvaihtohaluistaan kertonut vastaaja sanoi harkinneensa asiaa jo ennen koronaa.

Voiko Suomessa sitten tulla pula ammattitaitoisista hoitajista?

– Toivottavasti niin ei käy. Meillä ei ole varaa menettää yhtään hoitohenkilöstöä muille aloille, Hahtela vastaa.

Hän arvioi kyselytulosten heijastavan sitä todellisuutta, ettei sairaanhoitajia ole tarpeeksi kuultu työpaikoilla.

– Esimiehet ja sairaanhoitajat tulisi ottaa mukaan suunnittelutyöhön, sillä heillä on varmasti näkemystä siitä, miten asioita tulisi hoitaa.

Sairaanhoitajaliiton kyselyyn vastasi yhteensä 2 352 henkilöä, joista 95 prosenttia oli naisia ja loput miehiä. Vastaajista suurin osa noin 78 prosenttia työskenteli sairaanhoitajana, kätilönä, terveydenhoitajana tai ensihoitajana.

Lue myös:

    Uusimmat