Sairastumisen jälkeen todella kannattaa hidastaa! Tutkimus: Pitkät työviikot saattavat altistaa uudelle sydäninfarktille

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10
MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin. Mitä kokeessa selvisi?

Sydäninfarktin jälkeen todella kannattaisi hidastaa työtahtia.

Työelämään ensimmäisen sydäninfarktinsa jälkeen palaavien kannattaisi todennäköisesti välttää pitkiä työviikkoja. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella ainakin yli 55-tuntisia työviikkoja painavat sairastuvat uuteen infarktiin muita todennäköisemmin.

Yli 55-tuntisia työviikkoja tekevät sairastuivat todennäköisemmin uudelleen

Tutkimuksen mukaan yli 55-tuntisia työviikkoja tekevät sairastuivat uuteen sydäninfarktiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin 35–40 tuntia viikossa työskentelevät.

Tutkimukseen osallistui 967 työelämään palannutta sydänpotilasta, joista noin viidennes sai uuden sydäninfarktin keskimäärin kuuden vuoden seurannan aikana.

Pitkiä työpäiviä tekevät usein miehiä

Pitkiä työpäiviä tekevät olivat usein miehiä ja heidän elämäntapansa olivat myös useammin epäterveellisiä. Muun muassa tupakointi, alkoholin käyttö ja vähäinen liikunta olivat heillä yleisempiä. He myös arvioivat työnsä stressaavaksi tai vaativaksi muita todennäköisemmin.

Tulkitse varoen – monet seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin

Tulokset kuulostavat uskottavilta, mutta niitä kannattaa tulkita varoen. Tutkimus ei ollut kovin suuri ja työviikkojen pituutta kyseltiin vain tutkimuksen alussa, minkä lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Jos havainnot kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, sydäninfarktin sairastaneiden kannattaisi mahdollisuuksien mukaan hiljentää työtahtia, jotta uuden infarktin riski pienentyisi.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Artikkelia muokattu 21.4.2021 klo 7.46: lisätty copyright-osio.

Lue myös:

    Uusimmat