Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ja Teollisuusliiton kyselyjen mukaan vajaa kolmannes työttömistä, noin 30 prosenttia, on pystynyt täyttämään aktiivimallin ehdot tämän vuoden aikana.
Viidennes on saanut ehdot täytettyä jollain tarkastelujaksolla. Kyselyihin vastasi lähes 6 000 liittojen alaisten työttömyyskassojen jäsentä.
Aktiivimallissa työttömyysetuutta leikataan vajaat viisi prosenttia, jos työtön ei edellisellä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla ole täyttänyt aktiivisuusehtoa esimerkiksi työnteolla tai koulutukseen osallistumalla. Aktiivimalli tuli voimaan tämän vuoden alussa.
Vaikein tilanne yli 55-vuotiailla
SAK:n mukaan suurimpia syitä aktiivisuusehdon täyttymättömyyteen ovat hankaluus saada työtä sekä palvelujen puute. Vaikein tilanne on Pohjois-Suomessa asuvilla ja yli 55-vuotiailla työttömillä.
Pohjois-Suomessa, pienemmissä taajamissa ja maaseudulla aktiivisuusehdon täyttäminen on ollut muuta Suomea vaikeampaa.
– Yli 55-vuotiaat kertovat, että he eivät saa töitä, eikä heitä oteta koulutukseen, koska työnantajien mielestä he ovat jo liian vanhoja, sanoo SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö Saana Siekkinen.
Reilu kolmannes (37 prosenttia) vastaajista on tehnyt palkkatyötä ehdon täyttämiseksi ja vajaa kolmannes (30 prosenttia) on osallistunut koulutukseen, valmennukseen tai johonkin muuhun työllistymispalveluun. Vain yksi prosentti on yrittänyt täyttää ehdon yrittäjätoiminnalla.
Kritiikkiä aktiivimallin tehosta
Lähes kolme neljästä SAK:n kyselyyn vastaajasta on sitä mieltä, että aktiivimallin kaltainen työttömyysturvan leikkaaminen ei aktivoi työttömiä työnhakuun tai työllistämispalveluihin.
– Työttömät kokevat aktiivimallin rangaistuksena, turhana ja aikaa vievänä byrokratiana sekä ihmisarvoa alentavana ja nöyryyttävänä toimena, liiton tiedotteessa todetaan.
Erityisen ongelmallista vastaajien mielestä on, että huolimatta aktiivisesta työnhausta, työttömyysturvaa leikataan.
SAK julkistaa tammikuussa oman ehdotuksensa työttömyysturvan uudistamiseksi.