Sakottajan tilipäivä: 50 autoa sai laskun suositulla ulkoilualueella Helsingissä

Helsingin Mustikkamaalle oli eilen iltapäivällä parkkeerattu useita kymmeniä autoja sakkopaikoille.

Ohikulkumatkalla ollut MTV:n toimittaja Juho Lauri kertoo, että ainakin 50 Mustikkamaankujalle parkkeeratussa autossa oli Helsingin kaupungin pysäköinninvalvonnan antama virhemaksulappu konepellillä.

– Ihmiset ihmettelivät, että eikö tähän saa parkkeerata. Vieressä oleva normaali, laillinen parkkipaikka oli täynnä ja sinne jonotti jatkuvasti lisää autoja. Voi olla, että parkkipaikat ovat vain loppuneet kesken, Lauri toteaa.

Parkkisakkojen näkeminen auton konepellillä ei itsessään ole Helsingissä lainkaan harvinaista, mutta kymmenet sakkolaput pienellä alueella herättävät hämmennystä.

– Nyt oli kyllä sakottajan todellinen tilipäivä, Lauri ihmettelee.

Edellisviikolla 250 virhemaksua

Helsingin kaupungin pysäköintivalvonnan päällikkö Pauliina Sundqvistin mukaan virheellinen pysäköinti on juuri Mustikkamaalla ja sen kaltaisilla ulkoilualueilla melko yleistä.

Edellisviikon aikana samassa paikassa jaettiin 250 virhemaksua. Eilen maanantaina 15. heinäkuuta virhemaksuja ehdittiin jakaa jo huimat 50 kappaletta.

Sundqvist myös huomauttaa, että kyse ei ole sakosta, vaan virhemaksusta.

– Tässä tapauksessa maksukehotusten syinä olivat aluekielto sekä maastopysäköinti. Kyse oli tavallisesta valvontakierroksesta, ei tehostetusta valvonnasta, Sundqvist sanoo.

Hänen mukaansa Helsingin kaupunki on tietoinen alueella toistuvasta virheellisestä pysäköinnistä ja aikoo arvioida, mikäli tilanteelle on tehtävissä jotain.

Kyseessä usein inhimillinen virhe

Vastaavanlaisessa väärinpysäköinnissä on usein kyse inhimillisestä virheestä tai väärinkäsityksestä, ei niinkään tahallisesta häirinnästä.

– Ajatellaan, että pysäköinti on sallittua koska moni muukin on parkkeerannut alueelle. Alue saattaa myös olla suosittu eikä pysäköintipaikkoja ole tarpeeksi kaikille, Sundqvist kuvailee.

Tällaisissa tilanteissa tehdään usein virhemaksujen oikaisuvaatimuksia.

Sundqvistin mukaan väärinkäsitys ei kuitenkaan riitä perusteeksi virhemaksun oikaisemiselle. Oikaisupäätökset tehdään aina kaikille autoilijoille tasavertaisesti ja tieliikennelain mukaisesti.

– Jos liikkuu paljon jollain alueella ja pysäköinti mietityttää, kannattaa olla yhteydessä kaupungin pysäköintipalveluun. Sieltä kyllä opastetaan ja neuvotaan, Sundqvist kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat