Saksa ja Yhdysvallat antoivat Ukrainalle luvan iskeä niiden aseilla Venäjälle

Lupa koskee Harkovan alueen puolustamista.

Saksa antaa Ukrainalle luvan käyttää antamiaan aseita iskuihin Venäjän puolelle, kertoi liittokansleri Olaf Scholzin edustaja Steffen Hebestreit perjantaina.

Edustajan mukaan Ukrainalla on kansainvälisen oikeuden mukaan oikeus puolustaa itseään hyökkäyksiltä, jotka tulevat Venäjän raja-alueilta.

– Tähän tarkoitukseen Ukraina voi käyttää sille toimitettuja aseita, myös meidän toimittamiamme, Hebestreit sanoi.

Saksa on tähän asti ollut haluton antamaan lupaa toimittamiensa aseiden käyttöön Venäjän puolelle tehtäviin iskuihin.

Jo aiemmin kerrottiin, että Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan käyttää toimittamiaan aseita iskuissa Venäjän puolelle Ukrainan Harkovan alueen lähellä. Ulkoministeri Antony Blinken vahvisti asian Prahassa.

Blinken kertoi, että asiasta päätti presidentti Joe Biden henkilökohtaisesti.

– Jatkossa toimimme samoin kuin tähän asti, eli tarpeen mukaan muutamme ja sovellamme linjaamme, Blinken sanoi.

Yhdysvallat sallii Ukrainan käyttää saamiaan aseita paitsi vastahyökkäyksissä Venäjän hyökätessä ukrainalaisia vastaan myös ennakoivissa iskuissa, kun Venäjän havaitaan valmistautuvan uusiin iskuihin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati aiemmin tällä viikolla, että Ukrainalle annetaan lupa "neutraloida" sellaiset venäläiset tukikohdat, joista tehdään iskuja.

Venäläisiskut surmasivat kolme Harkovassa

Harkovan kaupungissa ainakin kolme ihmistä sai surmansa ja 23 haavoittui Venäjän tekemissä iskuissa, sanoi Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synegubov varhain perjantaina. Hän korosti, että kaikki iskut kohdistuivat siviilikohteisiin.

Kuvernöörin mukaan loukkaantuneiden joukossa oli myös ensihoitaja ja lisäksi ambulanssi vaurioitui iskuissa.

Venäjä on vallannut tämän vuoden aikana yli 880 neliökilometriä alueita Ukrainalta, ja sen joukot ovat edenneet kaikilla rintamilla, väitti Venäjän puolustusministeri Andrei Belousov perjantaina.

Jos väitteet pitävät paikkansa, se merkitsisi sitä, että Venäjä olisi vallannut kuluvan vuoden aikana enemmän alueita kuin koko viime vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat