Saksa arvostelee Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjän vaatimusta Israelin johdon pidätysmääräyksistä.
Tuomioistuimen syyttäjä ilmoitti maanantaina vaativansa pidätysmääräystä niin Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle ja puolustusministeri Yoav Gallantille kuin äärijärjestö Hamasin johtohahmoillekin.
Saksan ulkoministeriön tiedottajan mukaan syyttäjän samanaikainen vaatimus pidätysmääräyksistä sekä Israelin että Hamasin johdolle luo valheellisen mielikuvan samanarvoisuudesta.
– Israelin hallinnolla on oikeus ja velvollisuus suojella ja puolustaa kansalaisiaan, tiedottaja sanoi.
Lue myös: Netanjahulle ja Hamasin johdolle vaaditaan pidätysmääräystä
Hän huomautti myös, että Israelin on toimissaan noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta.
Kritiikkiä syyttäjän vaatimuksesta annettiin aiemmin myös Israelista ja Yhdysvalloista.
Yhdysvallat ja Israel eivät ole ICC:n jäseniä ja ne ovat kiistäneet sen lainkäyttövallan.
ICC:n syyttäjä Karim Khanin mukaan on perusteltua olettaa sekä Hamasin että Israelin johdon syyllistyneen sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
Israelin johdon Khan katsoo olevan vastuussa muun muassa nälkiinnyttämisen käyttämisestä sodankäynnin muotona sekä iskujen tarkoituksellisesta kohdistamisesta siviiliväestöön.
Hamasin johdon hän taas katsoo olevan vastuussa muun muassa rikoksiksi ihmisyyttä vastaan katsottavista kidutuksista, murhista, tuhoamisesta sekä raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta.
Ranska kunnioittaa ICC:n riippumattomuutta
Ranskan ulkoministeriö kertoi lausunnossaan kunnioittavansa tuomioistuimen riippumattomuutta.
– Ranska tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen riippumattomuutta ja rankaisematta jättämisen estämistä, ministeriön lausunnossa sanottiin.
Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosan kanslian tiedotteessa kutsuttiin vaatimusta pidätysmääräyksistä tervetulleeksi.
– Lakia on sovellettava tasa-arvoisesti kaikkiin, jotta kansainvälinen oikeus säilyy, vakavien rikosten tekijät saadaan vastuuseen ja uhrien oikeuksia pystytään suojelemaan, Ramaphosan kanslian tiedotteessa sanottiin.
Etelä-Afrikka on pyrkinyt saamaan Israelia vastuuseen Gazan sodan kärsimyksistä myös Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ), missä Etelä-Afrikka on nostanut Israelia vastaan kanteen kansanmurhasta.
– Tapahtuva ei ole kansanmurha, kiistämme sen, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan sanoi maanantaina viitaten ICJ:n käsittelemään tapaukseen.