EU-maissa pähkäillään parhaillaan, miten vähentää maakaasun käyttöä. Unionin energiaministerit pääsivät alkuviikosta sopuun komission esittämästä tavoitteesta, jonka mukaan maakaasun käyttöä tulisi vähentää 15 prosenttia.
Kansallisia suunnitelmia maakaasun kulutuksen vähentämiseksi pohditaan vielä, mutta osa eurooppalaiskaupungeista on käynyt jo toimeen.
Saksan Hannoverissa on tarjolla vain kylmiä suihkuja ja Ranskassa ilmastoitujen kauppojen on pidettävä ovia kiinni. Suomessa ollaan aloittamassa kampanjaa, jossa kansalaisia kehotetaan säästämään energiaa.
Vapaaehtoisuuteen perustuva 15 prosentin vähennystavoite alkaa ensi maanantaina ja kestää maaliskuun loppuun saakka. Kaasun säästämisellä varaudutaan tulevaan talveen, ja venäläisen kaasun mahdolliseen loppumiseen kokonaan.
Venäläisen kaasun loppumiseen pitää varautua erityisesti Saksassa, jossa suuri osa kotitalouksista on lämmennyt Venäjältä tulevalla kaasulla.
Moni kaupunki oli aloittanut energiasta tinkimisen jo kohonneiden hintojen takia ja nyt sitä jatketaan edelleen.
Lue myös: EU-komissio: Kaikkien jäsenmaiden tavoiteltava kaasun kysynnän vähentämistä 15 prosentilla – "Venäjä kiristää meitä"
Ei lämmintä vettä julkisissa rakennuksissa, valaistusta karsittu
Esimerkiksi pohjoissaksalaisessa Hannoverin kaupungissa julkisia rakennuksia ei lämmitetä huhtikuun ja syyskuun lopun välillä. Sisälämpötilalle tulee julkisissa rakennuksissa 20 asteen yläraja.
Hannoverin pormestari Belit Onay kommentoi saksalaiselle RTL TV:lle uskovansa, että kaupungin päättämät säästökeinot ovat ratkaisevia. Jokainen säästetty kilowatti auttaa varastoimaan kaasua talvea varten.
– Uima-altaita sisällä ja ulkona ei enää lämmitetä kaasulla. Julkisten tilojen suihkut ovat kylmiä, julkisia rakennuksia ei valaista yöaikaan. Lisäksi suihkulähteet tullaan sulkemaan. Nämä ovat hyvin vaihtelevia keinoja, Onay totesi.
RTL:n haastattelemat paikalliset asukkaat eivät vaikuta olevan kaasun säästämisestä pahoillaan. Pikemminkin päinvastoin.
– On jo korkea aika alkaa säästää. Se olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Sama pätee valaistukseen. Ei meidän tarvitse muuttaa yötä päiväksi, kommentoi nimettömäksi jäävä nainen.
– Enemmän pitäisi vielä tehdä, tämä on edelleen aivan liian vähän. Jos lopetamme säästämisen 15 prosentin kohdalla kaasussa, emme selviydy talven yli. Pahimpia ovat sosiaaliset vaikutukset. On paljon ihmisiä, joilla ei silloin ole enää varaa maksaa lämmityksestä, sanoo puolestaan vanhempi mies.
Myös Berliinissä ja Baijerissa sijaitsevassa Augsburgissa on luovuttu monien tunnettujen rakennusten valaisusta öisin. Frankfurtissa saattavat puolestaan sammua kaasukäyttöiset katulamput.
Ranskassa satojen eurojen sakot rikkomuksesta
Ranskassa kaasua halutaan säästää muun muassa velvoittamalla kauppoja pitämään ovensa suljettuna, kun tiloissa on käytössä ilmastointi. Myös liikkeiden neonvalojen käyttöä rajoitetaan. Rikkomuksista voi BBC:n mukaan seurata 750 euron suuruinen sakko.
EU:n energiaministerit sopivat alkuviikosta, että kaasun säästämisessä pitäisi suosia sellaisia keinoja, jotka eivät iskisi kotitalouksiin tai yhteiskunnan kannalta tärkeisiin palveluihin.
Lue myös: EU:n energiaministerit pääsivät sopuun kaasun kulutuksen vähentämisestä
Jokainen voi silti kantaa kortensa kekoon. Yle kertoi perjantaina, että Suomessa aloitetaan elokuussa usean eri ministeriön kesken kampanja, jossa kansalaisia kehotetaan säästämään energiaa. Työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistettiin Ylelle, että kampanja on valmisteilla, mutta sen sisältöä ei haluta sen enempää vielä kommentoida.
Suomen lisäksi valistuskampanjoita energian säästämisestä käynnistellään muissakin maissa. Hollannissa toteutettiin keväällä suuri hallituksen ajama valistuskampanja, jonka otsikko kuului vapaasti suomennettuna ”Käännä katkaisinta”.
Hollantilaiset näyttävät noudattaneen neuvoa, sillä kaasun kulutus väheni vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana noin kolmanneksen viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Kaasualan asiantuntija Rene Peters sanoi saksalaisen Deutsche Wellen haastattelussa, että vähennyksen taustalla vaikuttaa muitakin syitä. Viime talvi oli Hollannissa hyvin leuto ja lisäksi maassa otettiin uudelleen käyttöön hiilivoimaloita.
– Suurin vaikutus on kuitenkin kaasun vähentyneellä käytöllä kotitalouksissa ja teollisuudessa, Peters totesi.