Raskaat kuntopallot jytisevät Kuortaneen urheiluhallin seinään. Kyytiä antaa keihäänheiton olympiavoittaja Thomas Röhler.
Saksalaisheittäjän vahvuudet tulevat vielä kirkkaammin selväksi, kun hän mallintaa heittosuoritusta sinkauttamalla eripainoisia palloja hallin päätyseinään ripustettuun pressuun. Röhler on hätäinen jätkä.
Harjoitusnäytöksensä yhteydessä Röhler kertoo kuulumisiaan yhtä hyväntuulisesti kuin aina. Olympiavoitosta ei ole tarttunut diivan elkeitä. Sanoissa on silti uhkaava viesti vastustajille.
- Neljän seuraavan vuoden aikana selvitän, miten pitkälle ihminen voi heittää keihästä. Tuloskehitys motivoi minua kaikkein eniten, Röhler kertoo huolettoman oloisena.
Röhlerin, 25, itseluottamus perustuu tasaiseen kehitykseen ja harjoitustapaan, jonka hän on oivaltanut valmentajansa Harro Schwuchowin kanssa.
Röhler teki keihäspaikalla jo viime kesänä hurjaa jälkeä. Hän kohensi Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä yli 91 metriin ja otti Riossa olympiakullan yli 90 metrin tuloksella.
Päättyneen olympiadin aikana hänen ennätyksensä koheni yhteensä yli kymmenen metriä ja tasaisesti 2-4 metriä vuodessa.
Tähtäin sataan metriin
- Ei ole mitään rajoja. Ihminen voi heittää nykyisellä keihäsmallilla sata metriä, ja sen mukaan olemme suunnitelleet harjoittelun, kertoo valmentaja Schwuchow.
Kaksikon harjoittelun erityispiirteet ovat maltti ja yksilöllisyys. He tähtäävät vuosittain 10 prosentin kehitykseen eri ominaisuuksissa ja korostavat ainutlaatuisella tavalla nopeutta ja taitoa.
- Keskitymme nykyisin voimaharjoittelussa suoritusten nopeuteen, ei kiloihin. Aluksi arvio voimantuoton nopeudesta perustui valmentajan silmään ja omaan tuntemukseeni. Nykyisin meillä on videojärjestelmä, joka kertoo välittömästi suoritusnopeuden, Röhler kertoo voimaharjoittelustaan.
- Olemme toteuttaneet tätä ajatusta puolitoista vuotta.
Keihäät esiin huhtikuussa
Heittotekniikkaansa Röhlerin hioo suurelta osin palloilla.
- Talvella tartun keihääseen vain kuvaajien pyynnöstä.
Keihäällä Röhler alkaa harjoitella vasta huhtikuussa. Kun heittoharjoitukset lopulta alkavat uuden kauden kynnyksellä, hän keskittyy laatuun eikä määrään.
- En mene kentälle vain heittämään. Meillä on jokaiseen harjoitukseen jokin erityistavoite. Sillä tavalla kehitämme kykyä muuttaa jotain, jos se on jostain syystä kilpailussa tarpeen, Röhler selittää.
- Harjoituksissa valmentaja voi käskeä minut esimerkiksi heittämään keihästä eri korkeuksille tai vasen silmä suljettuna.
Asiantuntijat ennustavat Röhleristä lajin seuraavaa kiintotähteä Jan Zeleznyn, Andreas Thorkildsenin ja Tero Pitkämäen jälkiin. Röhler tykkää arviosta.
- Aion olla keihäänheittäjä vielä pitkään, Röhler lupaa.