Saksan vaalivoittaja Friedrich Merz on peräänkuuluttanut keskustelua eurooppalaisen ydinpelotteen jakamisesta. "Jäitä hattuun", sanoo Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).
Naton ydinasesuunnitteluryhmässä on puolustusministeri Häkkäsen mukaan "ihan rauhallinen tunnelma", eikä akuutteja muutostarpeita ole.
– Amerikkalaiset ovat sitoutuneet Natoon ja ydinpelotteeseen. Mitään konkreettisia liikkeitä tällä sektorilla ei ole tapahtumassa, Häkkänen sanoo.
Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi on herättänyt Euroopassa huolta siitä, voiko Yhdysvaltojen ydinasepelotteen luomaan turvaan jatkossakin luottaa.
Saksan tuleva liittokansleri Friedrich Merz on sanonut, että Saksan on keskusteltava Ranskan ja Britannian kanssa ydinaseiden jakamisesta [Nukleare Teilhabe, englanniksi Nuclear Sharing] tai ainakin siitä, voisivatko näiden maiden ydinaseet turvata myös Saksaa.
Merz kommentoi asiaa viime viikolla maan yleisradioyhtiö ZDF:n haastattelussa.
"En lähde pitkällä tikullakaan julkisesti kommentoimaan"
Puolustusministeri Häkkänen toppuuttelee.
– Nyt pitäisi pikkuisen pistää sillä lailla ehkä jäitä hattuun, että katsoo, mitä tosiallisia muutoksia tapahtuu, Antti Häkkänen kommentoi.
Ukrainan suhteen Yhdysvallat on ottanut irti ja jättänyt Eurooppaa sivuun keskusteluista, mutta Naton ydinasepolitiikan osalta Häkkänen uskoo Yhdysvaltojen sitoutumiseen.
– Naton kehittämisen puolella pitää katsoa ihan tarkkaan, se yhteistyö on syvää ja hyvää, ja siellä pitää ihan aidosti miettiä, ettei mennä vain otsikoiden perässä liikaa.
Saksan varsinaiset puolustuspoliittiset linjaukset nähdään vasta myöhemmin, kun sunnuntain vaalit voittanut Merz saa koottua hallituksen ja pääsee valtaan.
Yhdysvallat vaatii Eurooppaa ottamaan enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan, mutta Euroopan ydinpelotteesta irtautuminen olisi valtava muutos, joka ei ole vielä käsillä.
Suomen valtionjohdossa ei Häkkäsen mukaan ole käyty keskusteluja Euroopan omista ydinaseista. Naton kulissien takaisia keskusteluja hän ei avaa.
– Se, ryhdytäänkö tekemään ydinasepolitiikan kehittämisessä joitakin asioita, en lähde pitkällä tikullakaan julkisesti niitä kommentoimaan, Häkkänen sanoo.
Puolustusministeri Häkkänen kommentoi asiaa tavattuaan Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin tänään puolustusministeriössä Helsingissä.