”Salaisia Ukraina-neuvotteluja” Suomessa käynyt diplomaatti: Kriisissä ollaan lähempänä ratkaisua

ukraina, pommitus
Kapinallistaistelijat pakenivat palavan auton luota Ukrainan armeijan pommitusten jälkeen Donetskissa 26.8.2014.
Julkaistu 27.08.2014 21:27
Toimittajan kuva

Jelena Leppänen

jelena.leppanen@mtv.fi

JLeppanen1

Thomas Graham vastasi vuosina 2004–2007 Venäjä-suhteista USA:n kansallisessa turvallisuusneuvostossa NSC:ssa. Hän oli myös yksi johtohenkilöistä kesäkuun lopussa käydyissä matalan profiilin Ukraina-neuvotteluissa, joissa diplomaatteja Venäjältä ja Yhdysvalloista kokoontui etsimään ratkaisua pahenevaan Ukrainan kriisiin. Neuvottelut käytiin Loviisan edustalla Boistön saarella.

– Olimme ryhmä yksityishenkilöjä, joilla on taustaa valtioiden johtotehtävissä. Olimme tunteneet toisemme pitkään ja myös huolissamme huononevista USA-Venäjä-suhteista. Mielestämme oli tärkeää kokoontua ja pohtia, miten välit saisi rakentavammalle pohjalle, Graham totesi MTV Uutisille.

Muutamassa kuukaudessa on tapahtunut paljon. Yhteenotot Ukrainan kaakkoisosissa ovat pahentuneet, kaikkiaan yli 2 000 ihmistä on kuollut ja satoja tuhansia on paennut Venäjälle.

Graham kuitenkin näkee pitkän tunnelin päässä valonjuovan.

– Ylipäänsä se, että presidentti Putin ja presidentti Poroshenko istuivat eilen (26.8.2014) neuvottelemaan, on hyvä merkki. Kukaan ei odottanutkaan läpimurtoa, mutta keskustelun aloittaminen on tärkeää, jotta joskus löytyy diplomaattinen ratkaisu.

Eri totuudet

Vaikka Putin ja Poroshenko kohtasivat silmästä silmään, presidentit tuntuivat puhuvan välillä eri asioista. Poroshenko vaati lopettamaan asekuljetukset Venäjä-mielisille kapinallisille, kun taas Putin korosti, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä Ukrainan sisäisten ongelmien kanssa.

Graham myöntää, että konfliktissa kerrotaan kahta totuutta.

– Yksi vaikeimmista asioista on päästä sopuun siitä, mitä oikeasti tapahtuu. Venäjä kiistää osallisuutensa. Euroopassa ja USA:ssa olemme sitä mieltä, että todisteet viittaavat siihen, että Itä-Ukrainan alueella on venäläisiä ja venäläistä kalustoa. Minkä verran Venäjän valtionjohto ohjailee rajaliikennettä tai on välittämättä siitä, se on avoin kysymys.

Venäjä huolissaan

Graham ei kuitenkaan usko, että Ukrainan tilanne johtaisi niin sanottuun jäätyneeseen konfliktiin.

– Veriset yhteenotot pitäisi lopettaa. Luultavasti siinä kestää pidempään kuin toivomme. Mutta mielestäni olemme nyt lähempänä diplomaattista ratkaisua kuin muutama viikko sitten.

– Ihmisten huoli tilanteesta kasvaa ja yhä useampi on sitä mieltä, ettei kuolonuhreja saa tulla enempää. Venäjän ja Ukrainan presidentit, USA ja EU haluavat löytää ratkaisun keskustelemalla.

Graham sanoo, että muun muassa taka-alalle jäänyt Krimin kysymys pitäisi ottaa esille.

– Venäjä on sanonut, ettei se asia ole keskusteltavissa. Mutta jos haluamme ratkaisun kriisiin, Krimin niemimaasta pitää päästä sopuun. Jäipä se osaksi Venäjää tai Ukrainaa, Kiovan hallituksen on koettava, että asiasta on neuvoteltu. 

Grahamin mukaan avainasemassa on Venäjän huoli Naton laajenemisesta.

– Venäjä on huolissaan Ukrainan sijainnista, koska se on Venäjälle strategisesti tärkeä maa. Sen vuoksi mitkä tahansa merkit, jotka viittaavat Ukrainan ja Naton lähentymiseen, saavat Venäjän varpailleen.

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina