Monet epäterveelliset elintavat nostavat verenpainetta.
Kohonnut verenpaine on tavallinen tauti, jonka yleisyys lisääntyy iän mukana. Tavallisesti kohonnut verenpaine ei aiheuta oireita, minkä vuoksi sitä kutsutaan toisinaan hiljaiseksi tappajaksi. Verenpainetauti vahingoittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä altistaen aivo- sekä sydäninfarkteille.
Verenpaine on koholla, kun systolinen eli yläpaine on 140 mmHg (millimetriä elohopeaa) tai diastolinen eli alapaine on 90 mmHg tai arvot ovat näitä korkeammalla.
Tunnettuja syitä verenpaineen kohoamiselle ovat esimerkiksi tupakointi, lihavuus, runsas suolan käyttö, vähäinen liikunnan määrä, lakritsin syöminen sekä perinnöllinen taipumus. Ne eivät ole kuitenkaan ainoita riskitekijöitä.
Amerikkalainen ravitsemusterapeutti Jill Weisenberger kertoi Eating Well -sivustolle, mitkä salakavalat syyt voivat saada verenpaineen nousemaan.
Lue myös: Neljä merkkiä vaarallisen korkeasta verenpaineesta
1. Et syö tarpeeksi kasviksia
Ruokasuola eli natriumkloridi nostaa verenpainetta, sillä natrium sitoo vettä ja siten verta. Kun veren määrä kasvaa, sen kierto tehostuu, mikä nostaa painetta.
Kaliumilla on vastakkainen vaikutus eli se laskee verenpainetta huuhtomalla mineraalia pois elimistöstä. Tutkimuksissa on huomattu, että kalium kumoaa suolan terveyshaittoja.
Kaliumia saa riittävästi käyttämällä runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja kasviksia.
2. Ruoassasi on piilosuolaa
Runsaasti suolaa sisältävä ruoka ei aina maistu kovin suolaiselta, minkä lisäksi ihminen tottuu suolaiseen ruokaan. Esimerkiksi maustetut kermat, mausteseokset, makeat leivonnaiset, murot ja raejuusto sisältävät yllättävän paljon suolaa, vaikka makunystyrät muuta väittäisivät.
Lue myös: Lisäätkö suolaa ruokaan? Tämä kannattaa huomioida
Ruokakaupassa kannattaakin lukea pakkausmerkinnät tarkkaan. Suomessa useiden elintarvikkeiden sisältämästä suolasta varoitetaan "voimakassuolainen" -merkinnällä. Sydänmerkin saaneet tuotteet ovat terveyden kannalta varma valinta.
Ravintolaruoka sisältää monesti paljon suolaa. Ravitsemusterapeutti Weisenberger suosittelee verenpaineestaan huolehtivia pyytämään kokilta, josko hän voisi maustaa annoksen suolalla vain kevyesti.
3. Et nuku riittävästi
Riittävä uni on tärkeä osa sydänterveydestä huolehtimista ja myös verenpaineen kohoamisen ehkäisyä. Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuskatsauksessa havaittiin, että verenpainetaudista kärsivät nukkuivat huomattavasti huonommin kuin osallistujat, joiden verenpaine oli normaali.
Unihäiriöiden yhteyttä kohonneeseen verenpaineeseen on selitetty esimerkiksi yhteisillä riskitekijöillä. Univajeesta kärsivä todennäköisesti myös syö epäterveellisesti ja liikkuu vähän, mikä voi ajan myötä johtaa verenpaineen kohoamiseen.
Lue myös: Lähes 1,5 miljoonaa sairastunutta: Kavalasti paheneva oireyhtymä vaanii suomalaisten terveyttä – suurin osa potilaista tunnistamatta
4. Juot liikaa alkoholia
Runsas alkoholin käyttö nostaa verenpainetta, mutta kohtuukäytölläkin saattaa olla vastaavia vaikutuksia. Vuonna 2018 julkaistun meta-analyysin mukaan jo 1–2 annosta alkoholia päivässä lisää riskiä verenpaineen kohoamiselle.
Alkoholi nostaa verenpainetta sekä suoraan että epäsuorasti, kertoo Terveyskirjasto. Vähänkin runsaampi kulutus kohottaa välittömästi verenpainetta. Pitkällä tähtäimellä tissuttelu lihottaa, mikä vuorostaan kohottaa verenpainetta pitkällä aikavälillä.
5. Et hoida stressiä
Stressaava tilanne nostaa verenpainetta väliaikaisesti, mutta stressin pitkittyessä myös verenpaine pysyy koholla.
Hoitamaton stressi voi kohottaa verenpainetta siksikin, että kuormittunut ihminen ei välttämättä jaksa noudattaa terveellisiä elintapoja.
Juttu on uusinta kesäkuulta 2021 ja julkaistu uudelleen perjantaiana 17.5. vietettävän, korkeasta verenpaineesta tietoisuutta levittävän World Hypertension Day -teemapäivän vuoksi.
Lue myös: Verenpaine alemmaksi helpolla keinolla
Suosittu harrastus on monella tapaa hyväksi terveydelle: "Verenpaine laskee"
Asiantuntijoiden vinkit korkean verenpaineen laskemiseen: "Ihmiset voivat tehdä niin paljon itsensä hyväksi"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Huimaako ylös noustessa? Tästä voi olla kyse
2:30
Lähteet: Eating Well, Terveyskirjasto 1 & 2, Sydänliitto