THL:n Salminen 11 000 päivätartunnan kauhuskenaariosta: "Pelkkä laskuharjoitus, muistiossa monta tärkeämpää asiaa"

3:23img
Mihin 11 000 päivätartunnan kauhuarvio perustuu? – THL:n Mika Salminen vastaa
Julkaistu 07.03.2021 22:15
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kuntavaalien siirtopäätöksen pohjana olevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmat ovat herättäneet hämmästystä.

Aalto-yliopiston professori Lasse Leskelä sanoo, ettei  laskelmissa esitetty 11 000 päivätartuntaa huhtikuun puolivälissä ole mitenkään mahdollista.

Lue myös: THL:n kauhuskenaario 11 000 päivätartunnasta on epätodennäköinen – "Se tarkoittaisi, että Suomen päättäjät hallitsisivat epidemiaa silmät kiinni"

Silti luku oli THL:n papereissa ja sai sekä oikeusministerin että puolueet kääntymään vaalien lykkäämisen kannalle.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo MTV Uutisille, että laskelmissa esitetty luku jopa 11 000 päivittäisestä tartunnasta on pelkkä laskuharjoitus kaikkein huonoimmasta vaihtoehdosta.

– Sitä ei ole tarkoitettukaan minkäänlaiseksi mallinnukseksi. Niiden tarkoituksena on vain osoittaa se, että tällaisessa tilanteessa on hyvin mahdollista, että tapausmäärät kasvavat nopeasti.

Salmisen mukaan muistiossa on monta muuta asiaa, jotka ovat paljon tärkeämpiä kuin kyseinen "laskuharjoitus" itsessään.

– Meillä on uusi virusmuunnos Suomessa, joka selvästi tarttuu helpommin ja joka on levinnyt ainakin Etelä-Suomessa selvästi aika laajalle. Tiedämme, että emme ole voineet rokottaa vaalien alkuperäisenä päivänä kaikkia riskiryhmiä ja meillä on ollut kolmen viikon ajan selvästi nousevat numerot. Tässä on ihan oikeasti riski siitä, että vaalipäivänä on aika huono tilanne, Salminen perustelee.

Lue myös: THL antoi pelottavan koronaskenaarion jopa yli 11 000 viikkotartunnasta – mihin se perustuu?

Salmisen mukaan THL ei ole ollut asiassa poliittisena vallankäyttäjänä:

– Katsomme sitä mahdollisuutta, että epidemia menee huonoon suuntaan. Olemme näyttäneet tässä matkan varrella monenlaisia paljon selvempiä mallinnuksia kuin tämä laskuharjoitus. 

Salmisen mukaan synkkien lukujen esittämisellä ei ole pyritty pelottelemaan tai herättelemään kriisitietoutta kansalaisissa.

– Ei se siitä ole kiinni, vaan haluamme osoittaa realistisen mahdollisuuden siihen, että voidaan mennä huonoon suuntaan, kun se nyt siltä selvästi näyttää - ikävä kyllä.

Lue myös: Olli Vapalahti: THL halusi nostaa kriisitietoisuutta – "Tärkeintä on, että tehdään välttämättömiä toimia ajoissa"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus