MTV Uutiset listasi kymmenen erityislaatuista adressia.
Nettiadressit ovat oiva tapa tuoda ilmoille yhteiskunnan epäkohtia ja kerätä yhteen ihmisiä, jotka ovat asioista samaa mieltä.
Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.
Aika-ajoin nettiin kuitenkin tupsahtaa myös aloitteita, jotka eivät ole sieltä tavallisimmasta päästä. Allekirjoittaisitko sinä adressin esimerkiksi valtionvelan vapaaehtoisesta takaisinmaksamisesta?
Tai siitä, että raamattuun saataisiin 18 vuoden ikäraja? Hyppäisitkö mukaan kansalaisaloitteeseen uuden kansallislaulun puolesta? Pitäisikö radiojuontaja Jaajo Linnonmaan nimi muuttaa?
MTV Uutiset listasi yhdeksän tavallisesta poikkeavaa kansalaisaloitetta ja kertoo myös tarinat niiden taustalla.
"Sami Kuronen Naistenhuoneen kunniajäseneksi"
1520 ihmistä on sitä mieltä, että mediapersoona Sami Kuronen pitäisi saada Facebookissa vaikuttavan Naistenhuone-ryhmän kunniajäseneksi.
Lisätiedoissa lukee, että käyttäjät olisivat kiitollisia, jos Kuronen tulisi vaikuttamaan ryhmään edes viikon ajaksi.
Adressin aloittanut, Naistenryhmän jäsen Tiia Byman kertoo, että Kuronen on suosittu puheenaihe Facebook-ryhmässä.
Idea Samin kutsumisesta ryhmään otti tuulta alleen erään jäsenen lisäämästä hauskasta kuvasta.
– Naistenhuoneella yksi nainen oli nimennyt oman pyykkitelineensä "Sami Kuroseksi". Siitä lähti sitten meemejä leviämään ja Samista tuli yhtäkkiä tosi iso juttu meidän ryhmässä. Moni oli sitten sitä mieltä, että Sami pitäisi saada tänne kyllä jonkinlaiseksi kunniajäseneksi, Byman kertoo.
Kysyimme Bymanilta, että mitä tämä kunniajäsenenä oleminen sitten oikein käytännössä tarkoittaisi.
– Varmaan sitä, että Jos mies pääsee Naistenhuoneelle, on se jo aika iso kunnia, Byman naurahtaa.
"Olen valmis maksamaan 0,10 e lisää kotimaisesta maitolitrasta"
Lähes 20 000 ihmistä allekirjoitti vuonna 2018 adressin, jossa kotimaiselle maidolle haettiin 0,10 euron hinnankorotusta. Yksi korotuksen edellytyksistä oli se, että raha tuloutettaisiin suoraan tuottajalle.
Adressista vastannut nummelalainen perheenisä Ari Hämäläinen kommentoi MTV Uutisille, että adressi on mennyt onnellisesti eteenpäin ja se luovutettiin alan toimijoille kesällä 2018.
– Meni perille asti, mihin sen oli tarkoitus mennäkin. K-Ryhmä on tätä jo jollain tavalla alkanut toteuttamaan. Olin aika yllättynyt siitä, että en saanut kuin yhden negatiivisen palautteen, Hämäläinen kommentoi.
"Maggi Pastaria -juustokastike takaisin valmistukseen"
Pussipasta hävisi kauppojen hyllyiltä ja se suututti kuluttajat.
Adressit.com-sivustolta käy myös ilmi, että 172 ihmistä haluaisi vuonna 2018 markkinoilta poistuneen Maggi-valmistajan Pastaria-pussipastan takaisin kauppojen hyllyille.
Adressin aloittanut on pettynyt siihen, että tuote lähti pois kauppojen hyllyiltä ilman minkäänlaista varoitusta.
Selvitimme pussipastan kohtaloa Nestleltä ja heiltä kantautui Pastaria-kastikkeen ystäville valitettavan huonoja uutisia.
– Tuoteperhe on poistunut valikoimastamme syksyllä 2018 koko Pohjoismaista. Tällä hetkellä ei ole valitettavasti suunnitelmissa, että olisi tulossa takaisin. Tällaisia kommentteja on kuitenkin aina mukava kuulla, Nestleltä kerrotaan.
"Valtionvelan vapaaehtoinen maksaminen"
Olisiko valtionvelkaa mahdollista maksaa takaisin vapaaehtoisesti? Sitä tuumailee adressit.comissa adressin aloittaja sekä yhteensä kuusi allekirjoittanutta.
Heidän mielestään oma osuus valtionvelasta pitäisi pystyä lyhentämään omasta pussista vapaaehtoisesti.
Esitimme kysymyksen valtiokonttorin rahoitusasiantuntija Jukka Aaltiolle, joka kertoi, että tällainen järjestely ei tällä hetkellä ole Suomessa millään tavalla mahdollista.
– Meillä ei ole tällä hetkellä sellaista rekisteriä, mistä voitaisiin henkilökohtaisesti seurata omaa osuutta. En näe, että tällaista järjestelmää pystyttäisiin luomaan ihan heti. Jos haluttaisiin luoda, pitäisi kyllä myös vahvaa poliittista tahtoa löytyä, Aaltio kertoo.
"Jaajo Linnonmaan nimi muutettava Yaayo Linnonmaaksi"
Yhteensä 28 ihmistä vaatii adressit.comissa, että radiojuontaja Jaajo Linnonmaan nimi pitäisi muuttaa Yaayo Linnonmaaksi.
Adressin on kirjoittanut nimimerkki "Yaayo Oy" ja hän ei kerro lisätiedoissa lainkaan syitä tai taustoja nimen muuttamiselle.
Tavoitimme puhelimitse Linnonmaan kommentoimaan adressia ja hän ei ollut yllättäen lainkaan kiinnostunut oman nimensä vaihtamisesta.
– En ole tällaisesta koskaan kuullutkaan. Kyllä mä luulen, että joudutaan ihan tällä kirjoitustyylillä menemään, missä on nämä j-kirjaimet. Olen virallisesti kuitenkin Jari, niin tämä ei sinällään minua edes koske, Linnonmaa kommentoi.
"Arto Laatikainen NHL:ään"
"Aika on tullut. Hyvät naiset ja herrat, Arto Laatikainen. Kolminkertainen suomenmestari, kertaalleen SHL-mestari. Liigan playoffien puolustajien ykkösnimi. Takalinjojen vakuuttava luutija. Legenda. Pyhä kolminaisuus on vältellyt toistaiseksi yhtä jääkiekkohistorian varminta suorittajaa. Ei enää. Saanko esitellä; NHL, tässä on Arto. Arto, tässä on NHL."
Näin Köyhät ritarit -nimimerkki perustelee aloittamaansa adressia, jossa HPK:n 39-vuotiaalle veteraanipuolustajalle, Arto Laatikaiselle vaaditaan NHL-sopimusta.
Tavoittamamme jääkiekkopelaaja oli tietoinen häntä koskevasta nettiadressista. Laatikaisen mukaan idea adressista on syntynyt HPK:n mestaruuskevään päätösmatkalla ja sen on laittanut pystyyn mestaruushuumassa eräs liigajoukkueen pelaajista.
– Maalivahti Emil Larmi on tämän idean isä. En tiedä mistä idea lähti, mutta hauskaa siitä saatiin revittyä. Tehtiin yhdessä kaikkia kivoja juttuja silloin päätösmatkalla, Laatikainen kertoo.
Laatikainen edustaa edelleen liigaseura HPK:ta. Kysyimme Laatikaiselta saisiko hänet vielä vanhoilla päivillä mukaan NHL:ään, jos kutsu kävisi?
– Kyllä mä uskon, että jäisi lähtemättä. Pääsin käymään Pohjois-Amerikassa juniorileirillä aikanaan, mutta eivät rahkeet riittäneet silloin ihan sinne asti jäämään, hän kertoo.
"Lippu salkoon saunan kunniaksi"
9068 ihmistä on kirjoittanut adressin sen puolesta, että kesäkuun toisena lauantaina vietettäisiin suomalaisen saunakulttuurin liputuspäivää.
"Missä muualla löytyisi viiden miljoonan kansa, jolla on kolme miljoonaa saunaa", mainitaan adressin lisätiedoissa.
Adressin aluelle laittanut Suomen Saunaseura Ry kertoo MTV Uutisille adressin etenevän ja saunan olevan heille ylipäätään kunnia-asia.
– Suomen Saunaseura Ry on ajanut suomalaisen saunan päivää jo 80-luvulta lähtien. Asia etenee meidän puolesta. Tavoitteena on, että jokainen suomalainen nostaisi lipun salkoon saunapäivänä, kertoo seuran puheenjohtaja Tuomas Lehtonen.
"Raamattuun K18-merkintä"
192 suomalaista on sitä mieltä, että Raamattuun pitäisi asettaa 18 vuoden ikäraja.
Asiaa perustellaan muun muassa sillä, että kirja sisältää paljon väkivaltaa.
Helsingin yliopiston Vanhan testamentin professori Martti Nissinen ymmärtää huolen, mutta kommentoi ikärajan asettamisen olevan tässä vaiheessa jo aivan liian myöhäistä.
– Onhan siellä paljon esimerkiksi seksiä ja väkivaltaa, mutta jos Raamatulle päätettäisiin laittaa ikäraja, pitäisi käydä lävitse aika tolkuton määrä muutakin kirjallisuutta. Laitetaan siihen sitten myös teatterit ja kuvataide mukaan, koska tauluissa ja näytämöllä esitetään koko ajan kaikenlaista, mille elokuvissa lätkäistäisiin K-merkintä, Nissinen kertoo.
Jos Raamattua rajoitettaisiin, olisi Nissisen mukaan myös eräs suomalainen kansalliseepos otettava mukaan keskusteluhiin.
– Pitäisi mennä myös Ateneumiin katsomaan, miten Kalevalan Väinämöinen jahtaa alastonta nuorta naista.
"Suomen kansallislaulu vaihdettava Daruden Sandstormiin"
"Modernit tuulet puhaltavat Suomen yli, joten tarvitsemme sopivamman kansallislaulun kuvailemaan tätä modernia teknologiakansaa. Vuosien saatossa, on tämä rakas kotimaamme tullut tunnetuksi teknologiastaan, sekä konemusiikistaan.
Vanha maamme-laulu, ei kuvaa tätä tilannetta, joka on suomeen viimeisten vuosikymmenten aika syntynyt. On aika ottaa uusi askel tulevaisuuteen ja olla jälleen edelläkävijäkansa."
Tällaisilla saatesanoilla julkaistiin kansalaisaloite, jossa elektronisen musiikin artistin, Daruden Sandstorm-kappaletta ehdotettiin Suomen uudeksi kansallislauluksi.
Aloite on laitettu vireille vuonna joulukuussa 2016 ja se keräsi kannatusilmoituksia yhteensä 461 kappaletta.
Kansalaisaloitteen perustaja Topi Siirtola kommentoi MTV Uutisille, että idea aloitteesta lähti käyntiin netissä kiertäneen meemin kautta, jossa vertailtiin Maamme-laulua ja Sandstormia keskenään.
Kun aloite oli luotu, Siirtola myöntää ettei seurannut sen menestymistä kovinkaan tarkasti.
– En minä oikein ajatellut myöhemmin edes koko asiaa tai kuinka paljon niitä kannatusilmoituksia lopulta tuli. Mutta olisihan se mahtavaa, jos se olisi kansallislaulu, Siirtola murjaisee.