"Sanotaan nyt suoraan" – Kimmo Kiljunen: Tämä on Itämeren turvallisuuden kannalta tärkein asia

14:51imgKimmo Kiljunen: Ruotsin Nato-jäsenyys Itämeren turvallisuuden kannalta ensisijaisen tärkeä
Julkaistu 18.10.2023 21:15
Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Kiljusen mukaan Ruotsin Nato-jäsenyys on Itämeren turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeä asia. Ahvenanmaan demilitarisointiin ei sen sijaan hänen mukaansa kannattaisi juuri nyt puuttua. 

Kimmo Kiljunen otti asiaan kantaa valiokunnan vierailulla Tukholmassa.

Ulkoasiainvaliokunta on keskustellut tänään Tukholmassa Ruotsin parlamentin Riksdagenin ulkoasiainvaliokunnan kanssa ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä.

Huomenna torstaina Kiljunen (sd.) ja jäsen Jarmo Lindberg (kok.) osallistuvat Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan julkiseen kuulemiseen.

"Tärkeintä on Ruotsin Nato-jäsenyyden varmistaminen"

Kiljunen kertoo MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa Tukholmassa, että vierailun ykkösaiheeksi on tähän mennessä noussut Ruotsin Nato-jäsenyys.

Se onkin Kiljusen mielestä Itämeren turvallisuuden kannalta kaikkein tärkein asia.

– No sanotaan nyt suoraan, että jos puhutaan Itämeren turvallisuudesta kokonaisuutena, ensimmäinen iso kysymys on Ruotsin Nato-jäsenyyden läpivienti, Kiljunen sanoo toimittaja Kari Lumikeron haastattelussa.

– Sen jälkeenhän Itämeri alkaa olla Naton sisämeri. Siinä on muutama rannikkokaistale, Suomenlahden pohjukka ja Kaliningrad, jotka ovat vähän toisissa käsissä, enkä siihen ota kantaa ollenkaan, mutta tärkeintä olisi nyt Ruotsin Nato-jäsenyyden varmistaminen.

Kiljusen mukaan Naton sisässä voidaan rakentaa niin sanottu pohjoismainen ulottuvuus, kun kaikki Pohjoismaat ovat Natossa.

Lue myös: MTV:n Uutisextra: Ulkoministeri Valtonen kertoo, milloin selvitys Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatin kohtalosta valmistuu

"Suomen ei pidä horjuttaa Itämeren balanssia"

Kiljusen mukaan myös Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja kahden Suomenlahden pohjassa kulkevan datakaapelin mahdolliset sabotaasit olivat Tukholman kokouksessa esillä "sivuhuomiona", samoin Ahvenanmaan kysymys.

– Suomessa on herännyt keskustelua siitä, pitäisikö Ahvenanmaan demilitarisointisopimus purkaa. Se on kyllä tekijä, joka destabilisoi (epävakauttaa) tilannetta Itämerellä. Suomen ei pidä lähteä siihen, että lähdetään purkamaan kansainvälisiä sopimusjärjestelyjä, Kiljunen totesi.

– Kaiken lisäksi neuvottelupöydässä pitäisi olla Venäjän myös, koska se on yksi sopimuksen allekirjoittajavaltio. Se on Pariisin rauhansopimuksessakin jo vahvistettu. Silloin ollaan hyvin, hyvin, hyvin hankalassa asiassa. Oma kantani on selkeästi se, ja ahvenanmaalaisten kanta näyttää olevan selkeästi se, että ei tähän pidä koskea. Suomen ei tarvitse omin toimin lähteä horjuttamaan Itämeren balanssia.

Kiljunen uskoo, että asiasta on "laaja konsensus" suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Olen melko varma myös siitä, että se on myös täsmälleen hallituksenkin näkemys tällä hetkellä, vaikka itse edustan tällä hetkellä oppositiota.

Lue myös: KRP:ltä uutta tietoa kaasuputkitutkinnasta – nimeää kaksi paikalla liikkunutta alusta

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta