Sari menetti hoitovirheen seurauksena työkykynsä – leikkaussalissa tapeltiin ja diagnoosi viivästyi

sari, hoitovirhe
Sari Holanti on yksi hoitovirheiden uhreista.MTV
Julkaistu 07.05.2017 05:42
Toimittajan kuva

Nelly Rauhala

nelly.rauhala@mtv.fi

Maaliskuussa 2007 kouvolalainen Sari Holanti kaatui laskettelurinteessä. Kaatumisen seurauksena naisen vasemman polven eturistiside napsahti poikki. Polvileikkauksessa ja -hoidossa tehtiin hoitovirheitä, joiden vuoksi Holanti ei enää kykene käymään töissä.

Tavallinen laskettelureissu tyssäsi, kun Holanti kaatui. Takapuolelleen pyllähtänyt nainen ei aluksi edes tuntenut kipua. Lääkärissä arveltiin, että aristava jalka olisi todennäköisesti vain venähtänyt.

Kun jalka ei vielä kuukaudenkaan päästä sallinut astumista, nainen hakeutui lääkärille.

”Leikkaussalissa alkoi tappelu”

Päiväkodissa lasten erityisohjaajana työskennellyt Holanti hakeutui yksityiselle lääkärille silloiseen AMedi -lääkärikeskukseen, koska ajatteli sitä kautta pääsevänsä nopeasti takaisin töihin.

Lääkäri epäili ensiksi Holannin polven nivelkierukan vaurioituneen. Ensimmäisessä leikkauksessa selvisi, että kyse olikin polven eturistisiteen katkeamisesta.

Onko sinulla kerrottavana tarina hoitovirheisiin liittyen? Ota yhteyttä uutistoimitukseemme osoitteeseen uutiset@mtv.fi.

Holanti sai uuden leikkausajan. Leikkaussalissa hereillä ollut nainen joutui kauhukseen keskelle hoitohenkilökunnan kiistelyä.

– Leikkaussalissa alkoi kauhea tappelu, kun ortopedi pakotti ammattitaidottoman hoitajan poraamaan reiän polviluuhuni. Myöhemmin todettiin, että reikä porattiin väärään kohtaan, Holanti selvittää.

– Hetken päästä alettiin uudelleen tappelemaan, kun talosta ei löytynytkään sopivia ruuveja. Omien sanojensa mukaan lääkäri joutui tekemään ruuvihässäkän sinne, Holanti lisää.

sariturvonnut

CPRS-oireyhtymän vuoksi Sarin jalka on turvonnut.

Leikkauksen jälkeen polvi ei kuntoutunut. Lopulta selvisikin, että eturistisideleikkaus oli epäonnistunut.

Holanti teki ensimmäisen vahinkoilmoituksen leikkauksen epäonnistumisesta vuonna 2010 Potilasvakuutuskeskukseen (PVK). Potilasvakuutuskeskus hoitaa potilasvahinkolain mukaisesti kaikki potilasvahingot Suomessa.

Potilasvakuutuskeskus totesi aluksi, ettei Holannin leikkaukseen liittynyt minkäänlaista ongelmaa. Uuden valituksen jälkeen keskus kuitenkin hyväksyi valituksen.

”Selvitysten perusteella arvioituna vasemman polven eturistisiteen korjausleikkauksen 1.6.07 tekninen toteutus ei ollut asianmukainen. Polvi muuttui epävakaaksi (grafti löysä) ja porakanavien sijainti ei ollut asianmukainen. Uusintatoimenpiteiden tarve olisi todennäköisesti ollut vältettävissä tähystyksessä 1.6.07 huolellisemmin toimien.”

PVK:n päätös 20.9.2011

Sietämätön kipu jäi diagnosoimatta

Kipu ei kuitenkaan kadonnut.

– Kun jalka ei ruvennut kuntoutumaan ja kipu oli koko ajan kauhea, menin lääkäriin, mutta kukaan ei ottanut kuuleviin korviinsa, vaikka jalka esimerkiksi petti alta, Holanti kertoo.

Kesäkuussa 2014 Holanti törmäsi netissä CPRS-oireyhtymään. CPRS on monioireinen kivulias oireyhtymä, jonka oireita ovat muun muassa alueellinen kipu, tunto – ja hermomuutokset.

Holannin oireet täsmäsivät CPRS:n kanssa. Naisen polvi turposi ja muuttui sinertäväksi. Lisäksi molemmissa jaloissa alkoi tapahtua kynsimuutoksia. Voimat alkoivat heikentyä ja luustomuutoksia ilmaantua.

sarijalka

Sarin polvi on operoitu useaan kertaan.

Kipu oli sietämätöntä.

– Ei tarvinnut kuin sormella tai tuolin kulmalla hipaista, niin tuntui siltä kuin norsu olisi potkaissut, Holanti selvittää.

Naisen kipuihin ei kuitenkaan valituksesta huolimatta reagoitu. Holantia hoitanut lääkäri totesi naiselle useaan otteeseen, että tätä vaivasi ainoastaan turvotus. 

– CPRS-raajaa ei saisi leikata, mutta polveni sisällä käytiin kaksi kertaa, koska oireyhtymästä ei tiedetty, nainen valittelee.

”Asiakirjoista ja omastakin tutkimuksesta päätellen on ilmeistä, että eturistisiteen asemointi ensimmäisessä leikkauksessa ei ollut oikea. Asiakirjoissa mainitaan, että sääriluun kiinnitys olisi ollut liian edessä, ja että eturistiside oli löystynyt haljennut ja kärsinyt sekä lopulta aiheuttanut uuden leikkaushoidon.”

Lääkärin lausunto 26.6.2014

Tällä hetkellä oireyhtymä leviää.

– Aluksi alue oli noin viisi kertaa viisi senttimetriä, mutta nyt alue on levinnyt polven yläpuolelta melkein nilkkaan asti, hän toteaa.

”Onnistuneen ristisideleikkauksen jälkeen kivut yleensä ovat menneet ohi kuukaudessa, ja joka tapauksessa parissa kuukaudessa. Sari Holantin polvikivut ovat kestäneet paljon kauemmin ja ovat mitä ilmeisimmin kytköksissä MCL-leikkauksen potilasvahinkoon.”

Lääkärin lausunto 26.6.2014​​​​​​​

Asianajaja avuksi

Holanti valitti uudestaan Potilasvakuutuskeskukselle. Tällä kertaa valituksessa luki, ettei diagnoosia oltu annettu.

– Kävelin 7 vuotta paskalla polvella ja sille ei tehty CRPS-hoitoja, jotka pitäisi aloittaa mahdollisimman äkkiä eli siinä yksi hoitovirhe lisää, Holanti toteaa.

Monien taistelujen jälkeen Potilasvakuutuskeskus on viimein hyväksynyt Holannin korvaushakemukset. Korvauksen saamiseksi on kuitenkin tarvittu asianajajan apua.

”Sari Holannin vasemman alaraajan krooninen kipu, edelleen aktiivinen CPRS-oireyhtymä, jossa on todettavissa voimakas tuntoarkuus, autonomisen hermoston oireet, troofiset muutokset sekä toimintarajoite sekä toimintarajoitteista johtuva työkyvyttömyys ovat todennäköisesti potilasvahingon 1.6.2007 seurauksia, joten lääkehoidot, fysioterapia, arviokäynnit ja ansiomenetys tulisi korvata potilasvahingon perusteella. Nykyisen vasemman alaraajan oireiston perusteella Holanti on kykenemätön lastenhoitajan työhönsä, ja ammatillisen kuntoutuksen edellytykset kuvautuvat nykytilanteeseen vaatimattomina.”

Lääkärin lausunto 15.6.2015

– Jouduin lopulta antamaan aika paljon periksi, kun ei houkuttanut lähteä oikeuteen, Holanti pahoittelee.

Korvaukset ovat naisen mukaan pienet, kun peilaa vahinkojen vaikutuksia naisen elämään. Holanti ei kykene enää työskentelemään, vaan on ollut nyt puolitoista vuotta pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kymenlaakson alueella toimivassa hoitovirhevertaistukiryhmässä aktiivina oleva Holanti ei ole hoitovirheen vuoksi vihainen. Enemmän häntä harmittaa toiminta virheen jälkeen.

– En ole vihainen hoitovirheen tehneelle lääkärille, sillä kaikki me olemme ihmisiä, joille käy virheitä. Se, miten lääkäri toimii virheen tapahduttua ratkaisee, Holanti toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa