Sari Sarkomaa sai syöpäkontrollissa hyviä uutisia – avaa ajatuksiaan, kun sai reilu vuosi sitten diagnoosin

Sari Sarkomaalla todettiin rintasyöpä viime vuoden keväänä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa sai rintasyöpädiagnoosin kesken hallitusneuvotteluiden keväällä 2023. Sarkomaa mietti pitkään, kertooko niinkin yksityisestä asiasta kuin syövästään julkisuuteen. Lopulta hän halusi olla avoin asian kanssa.

– Se oli ainut oikea vaihtoehto puhua avoimesti, kun on julkinen tehtävä ja varsinkin, kun jouduin lähtemään hallitusneuvotteluiden loppumetreillä keskeisestä talousryhmän neuvottelijan tehtävästä. Leikkaus oli seuraavana päivänä, kun jäin pois neuvotteluista ja sitten alkoikin hoidot. Lapsille kerroin vasta, kun tiesin, miten hoidot lähtivät. He olivat varmaan vanhempien keskustelusta jotain kuulleet, Sarkomaa kertoi.

Sarkomaa avaa hieman syöpähoitojaan, mutta yksityiskohtiin hän ei halua mennä.

– Minulla oli leikkaus ja sädehoito sekä niihin liittyy myös lääkehoito. Jokaisella on erilainen hoito, sillä se riippuu syöpäkasvaimesta ja missä vaiheessa se havaitaan. 

Sarkomaa kävi vuosittaisessa syöpäkontrollissa tänä syksynä ja sai tulokset juuri ennen Roosa nauha -tapahtumaa, johon hän osallistui torstaina 19. syyskuuta. Sarkomaa sai syöpäkontrollissa hyviä uutisia, ettei syöpä ole uusiutunut. 

– Se oli valtava helpotus ja tunnen leijuvani, kun olen niin iloinen siitä. Vaikka tiedän, että voin milloin tahansa sairastua johonkin muuhun syöpään tai muuta voi tapahtua.

– Olen kiitollinen suomalaisesta terveydenhuollosta, että olen tässä. Nyt ei tarvitse ajatella syöpää, niin kuin se painoi mielessä tämän vuoden ajan enemmän tai vähemmän. Nyt on askel eteenpäin.

Syöpä oli Sarkomaan ajatuksissa enemmän ja vähemmän viimeisen vuoden aikana, mutta puhtaat paperit syöpäkontrollissa tuovat helpotusta. Syöpädiagnoosiin jälkeen Sarkomaan liikuntaharrastus ei ole jäänyt, päinvastoin, hän kokee siitä olleen vain hyötyä.

– Olen itsekin terveydenhuollon ammattilainen, niin tiedän, että liikunta on tosi tärkeää. Sädehoidot vaikuttavat eri tavalla ihmiseen ja minulla tuli paljon väsymystä, mutta liikunta toi energiaa. Se on todella hyvä asia. Nyt on myös tutkimustietoa, että syöpähoidot vaikuttavat paremmin, kun liikkuu.

– Olen pikkuhiljaa aloittanut juoksulenkit. Leikkauksen jälkeen se ei tuntunut hyvältä leikkaushaavan vuoksi, nyt on ihan hirveän valtava ilo siitä, kun pääsee juoksemaan. 

Lue myös:

    Uusimmat