Kansanedustaja vaatii lakimuutosta – syynä MTV:n sijaisopettajaselvitys

Kansanedustaja jättää eduskunnalle toimenpidealoitteen, jonka taustalla on MTV Uutisten julkaisema selvitys Helsingin peruskoulujen sijaisopettajakäytännöistä.

Kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Sari Sarkomaa (kok.) jättää eduskunnalle toimenpidealoitteen liittyen koulujen sijaisjärjestelyjen turvallisuuteen ja sujuvuuteen. 

Tällä viikolla jätettävä toimenpidealoite sisältää ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä sijaisopettajien rikosrekisteriotteen pyytämisessä.

– Turvallisuus on kouluissa keskeinen asia ja sen varmistamiseksi myös opetuksen sijaisjärjestelyihin vaikuttavaa lainsäädäntöä on perusteltua arvioida, pääministeripuolueen kansanedustaja Sarkomaa kirjoittaa MTV Uutisille tekstiviestitse.

Toimenpidealoitteen jättämisen taustalla on MTV Uutisten selvitys helsinkiläisten peruskoulujen sijaisopettajakäytännöistä. Sarkomaa on Helsingin kaupunginhallituksen jäsen.

MTV Uutisten selvityksen voi lukea alla olevasta linkistä.

Sarkomaan mukaan on syytä arvioida, voiko rikosrekisteriotteen pyytää ennakoivasti ennen työsuhteen sopimista. 

– Uudistettu käytäntö olisi tarpeen esimerkiksi tilanteissa, joissa sijaisuustarve kasvaa koulussa äkillisesti vaikkapa opettajan sairastuessa, hän viestittää.

Pitkäaikainen kansanedustaja Sarkomaa toimi Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen opetusministerinä vuosina 2007–2008. 

Nykyinen opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) totesi MTV Uutisille monen asian pettäneen Helsingin kaupungin sijaisopettajakäytännöissä. 

– Toivon, että jokaisessa kunnassa ja kaupungissa pohditaan omia käytäntöjä asian suhteen.

Koulujen sijaisopettajakäytäntöjä tarkennetaan

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo antoi maanantaina Helsingin kaupungin hallitukselle selvityksen sijaisopettajakäytännöistä. 

Helsingin opetustoimen johdon mukaan lainsäädäntöä tulisi päivittää siten, että rikosrekisteriotteen tarkastusta edellytettäisiin myös alle kolmen kuukauden työsuhteissa.   

Nykylainsäädännössä rajana on kolmen kuukauden työsuhde. 

Salo kertoi perjantaina MTV Uutisille Helsingin kaupungin tarkentavan koulujen sijaisopettajien rikosrekisteriotteen tarkastuskäytäntöä. 

Rikosrekisteriote vaaditaan kaikilta sijaisuuksia tekeviltä henkilöiltä ennen ensimmäistä työvuoroa, Salo totesi tuolloin. 

Tätä ennen kaupungilta kerrottiin MTV Uutisille, että määräaikaiseen virkasuhteeseen otettavien sijaisopettajien tulee toimittaa rikosrekisteriote.

– Yksikin päivä on määräaikaisuus, Salo totesi perjantaina.

Tekaistulla henkilöllisyydellä sijaisopettajalistoille

MTV Uutiset pääsi tekaistulla henkilöllisyydellä 35 peruskoulun sijaisopettajalistalle.

Sähköpostihakemuksessa ei ollut ansioluetteloa, suosittelijoita tai hakijan kuvaa. Tekaistulla hakijalla ei myöskään ollut opetuskokemusta.

Tekaistu henkilö lisättiin sijaisopettajalistoille ilman soittamista, tapaamista, tai esimerkiksi yksittäisiä kysymyksiä laajempaa sähköpostihaastattelua.

Sijaisopettajalistoista, joihin tekaistu henkilö pääsi, yli puolet toimivat Whatsapp-ryhmien kautta. Whatsapp-sijaisryhmien jäsenmäärät vaihtelivat reilusta paristakymmenestä lähes 300 henkilön ryhmiin.

Koulujen sijaisopettajalistoille otetuille henkilöille annettiin tietoja, ohjeita ja neuvoja, joita voi kuvailla kokonaisuudessaan hajanaisiksi ja vaihteleviksi.

Kaksi koulua lähetti koulujen pohjapiirrokset, joista selvisi muun muassa se, missä huoneissa kukin kouluryhmä on. 

Vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

MTV Uutisten selvitys tehtiin poikkeuksellisilla tiedonhankintamenetelmillä asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat