Poliisin kuvamateriaali: Asekauppoja suunnitellut mies koeampui konepistooleja Lappeenrannassa

Miesjoukko tuomittiin törkeästä ampuma-aserikosvyyhdistä viime kuussa. Tapauksen ytimessä oli mies, joka hankki useita riittämättömästi deaktivoituja sarjatuliaseita ja kunnosti niitä toimiviksi aseiksi. Epäillyn asekaupan tutkinnan myötä paljastui, että asekauppaa oli harkittu tehtäväksi myös 3D-tulostetusta konepistoolista.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2020–2023 Lappeenrannassa. 

Aseista kiinnostunut mies kertoi oikeudessa, että tapahtumat saivat alkunsa, kun hän sai mielenkiintoisena pitämänsä tarjouksen keräilykokonaisuudesta, joka käsitti useita deaktivoituja Kalashnikov-rynnäkkökiväärejä. Miehellä ei ollut aseisiin rahaa, mutta koska koki kokoelman pakkohankinnaksi, lainasi hän ostoon tarvittavat rahat toiselta mieheltä.

Kun rahojen lainaaja alkoi kysellä rahojensa perään, oli mies kertomansa mukaan alkanut keksiä erilaisia keinoja varojen hankkimiseksi. Lopulta hän päätyi kunnostamaan deaktivoituja aseita ja kokoamaan niistä uusia, toimivia sarjatuliaseita. Näitä miehen oli tarkoitus myydä eteenpäin.

3D-tulostimella "värkätty" ase ampuikin sarjaa

Asian esitutkinnassa poliisi sai haltuunsa useita videoita miehestä ja eräästä toisesta miehestä ampumassa erilaisin asein. Videoilla ammutaan esimerkiksi hallissa ja ampumaradalla Suomi-konepistoolilla ja Kalashnikovilla. Videoille oli tallentunut myös huolestuttava video astetta epätavallisemman aseen koeammunnasta: Miehet ampuivat videolla 3D-tulostetulla FGC-9-konepistoolilla. 

Kotikonstein valmistettavissa oleva puoliautomaattinen ase on aiemmin yhdistetty esimerkiksi äärioikeistolaisiin terroritekosuunnitelmiin, koska ase on mahdollista hankkia ilman lupia tai alamaailman yhteyksiä.

Videolla näkyy, miten ase ampuu luoteja sarjatuliaseen tapaan. Tuomiossa kerrotaankin, että miehen mukaan "jonkun värkkäämä ase" ei toiminut niin kuin sen piti.

– [Miehen] mukaan aseen oli pitänyt olla kertatoiminen, mutta päästettäessä sormea liipaisimelta ase oli yllättäen jatkanut ampumista, tuomiossa kerrotaan.

Toisen tapauksessa kuullun miehen käsityksen mukaan aseen liipaisin oli jäätynyt tai jähmettynyt, minkä vuoksi ase ampui peräkkäisiä laukauksia ilman uudelleenlatausta.

Oikeus: Kiinnostus aseisiin meni liian pitkälle

Oikeus piti miehen toimintaa suunnitelmallisena. Verkosta hankittuja ja kunnostettuja aseita yritettiin myydä eteenpäin niin toimimattomina kuin toimivina ampuma-aseina.

Miehen ei kuitenkaan näytetty konkreettisesti saaneen yhtään toimivaa ampuma-asetta myytyä.

Oikeus katsoi, että asiasta esitetyn selvityksen mukaan miehen toiminta oli lähtenyt liikkeelle tavanomaisesta harrastustoiminnasta.

– [Mies] on kertonut olleensa kiinnostunut aseista, ja lopulta kiinnostus oli lähtenyt menemään niin sanotusti liian pitkälle, tuomiossa todetaan.

Neljälle tuomiot

Tapauksen vuonna 1996 syntynyt päätekijä tuomittiin viidestä törkeästä ampuma-aserikoksesta, perusmuotoisesta ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta vuodeksi ja 11 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja 120 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Tuomiota lievensi se, että mies kertoi esitutkinnassa tekemistään rikoksista oma-aloitteisesti, yksityiskohtaisesti ja laajasti.

Toinen vuonna 1995 syntynyt mies, joka oli päätekijän kanssa testaillut erilaisia ampuma-aseita, tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen kolmesta törkeästä ampuma-aserikoksesta. Mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen hänen rikostaustansa vuoksi.

Deaktivoituja aseita ja aseiden lippaita päätekijälle myynyt 1960-luvulla syntynyt mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä ampuma-aserikoksesta. Tuomiota alensi se, ettei miehen teko ollut suunnitelmallinen ja hän kertoi poliisille tekemisistään esitutkinnassa oma-aloitteisesti, yksityiskohtaisesti ja laajasti.

Asehankintoja lainallaan rahoittanut 1990-luvulla syntynyt mies sai neljän kuukauden ehdollisen tuomion avunannosta törkeään ampuma-aserikokseen.

Lue myös:

    Uusimmat