Sata vuotta täyttäneiden suomalaisten määrä kolminkertaistunut 2000-luvulla

1.03721048
All Over Press
Julkaistu 29.01.2018 05:47

MTV UUTISET – STT

Sata vuotta täyttäneiden suomalaisten määrä alkoi nopeasti kasvaa 1970-luvulla. Tällä vuosituhannella kasvu on kiihtynyt edelleen niin, että satavuotiaiden ja sitä vanhempien määrä on yli kolminkertaistunut.

Tammikuun puolivälissä yli satavuotiaita oli Väestörekisterikeskuksen mukaan jo runsaat 870.

Heidän joukossaan oli myös satoja ihmisiä, jotka juhlivat viime vuonna pyöreitä vuosiaan yhdessä itsenäisen Suomen kanssa. Vuonna 1917 syntyneitä oli elossa 17. tammikuuta kaikkiaan 359, selviää Väestörekisterikeskuksen tietojärjestelmästä.

Kirkonkirjojen ja väestörekisterin mukaan yli satavuotiaaksi eläminen oli vielä viisikymmentä vuotta sitten harvinaista. Vuonna 1970 sata vuotta täyttäneitä oli vain parikymmentä. Sen jälkeen määrä on tuplaantunut keskimäärin kymmenen vuoden välein.

Gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta kertoo, että eliniän odote on kasvanut melko tasaista tahtia viimeiset parisataa vuotta.

– Pääosin se on kuitenkin johtunut lapsikuolleisuuden vähentymisestä. Hyvin vanhojen ihmisten määrän jyrkkä lisääntyminen alkoi näkyä vasta 1970-luvun jälkeen.

Kukaan ei jaksanut 1700-luvulta 1900-luvulle

Kuolleisuus on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä. Syynä on elinolojen kohentuminen.

– Ihmiset saavat enemmän ruokaa, asuvat puhtaammissa asunnoissa, hengittävät vähemmän savua eivätkä asu eläinten kanssa yhdessä.

Lisäksi lääketieteen keinoin, kuten rokotuksin ja antibiootein, estetään ja hoidetaan sairauksia.

– Myös kroonisia sairauksia kuten diabetesta ja sydänsairauksia, jotka ovat tyypillisiä vanhalle iälle, osataan pitää kurissa.

Suomen vanhimpia ihmisiä kautta vuosien on selvittänyt sukututkimuksen harrastaja Tuomas Salste, joka pitää myös suosittua palvelua Sukunimi-info. Oman aikansa ikäennätyksen saavutti esimerkiksi Anna Maria Runer, joka kuoli vuonna 1883 Korppoossa 102-vuotiaana.

Pitkäikäisyyttä voi tarkastella myös etsimällä tietoja kolmella vuosisadalla eläneistä.

– Suomessa ei tiedetä ketään 1700-luvulta 1900-luvulle elänyttä. Sen sijaan 1800-luvulta 2000-luvulle eläneitä on tilastoissa peräti 245, ynnää Salste, joka sai vuonna 2016 Kansalliskirjaston Vuoden Asiakas -palkinnon. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa