Noin 200 000 venäläistä on lähtenyt kotimaastaan Serbiaan, joka on säilyttänyt läheiset suhteensa Venäjään, mutta kuitenkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.
Serbia on Venäjän läheisin eurooppalainen liittolainen, jolla on historiallisia, uskonnollisia ja kulttuurisia siteitä, joita Kremlin poliittiset vaikuttamiskampanjat tukevat, kirjoittaa uutistoimisto AP.
Venäjä tukee Serbian vaatimuksia Kosovon entisestä maakunnasta, joka julistautui itsenäiseksi vuonna 2008 länsimaiden tuella. Serbia on kieltäytynyt tunnustamasta julistusta ja pitää aluetta edelleen autonomisena maakuntanaan.
Serbia on myös kieltäytynyt asettamasta Venäjälle pakotteita Ukrainan sodan vuoksi.
Lännessä pelätään Venäjän aiheuttavan ongelmia Balkanilla
Samaan aikaan Serbia haluaa liittyä Euroopan unioniin. Maan populistinen presidentti Aleksandar Vucic on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.
Vaikka Vucic on arvostellut Ukrainan hyökkäystä, hän suhtautuu siihen ainutlaatuisella balkanilaisella tavalla.
– Tuemme Ukrainan alueellista koskemattomuutta, kuten tuemme Serbian alueellista koskemattomuutta, Vucic sanoi Maailman talousfoorumissa Davosissa viime kuussa.
Lue myös: Serbiassa väläyteltiin patsasta Xi Jinpingille – näin Venäjä ja Kiina pyrkivät kuromaan umpeen valtatyhjiön Balkanilla
Länsimaiset virkamiehet ovat lisänneet Vuciciin kohdistuvaa painostusta, jotta hän tekisi ratkaisevan käännöksen pois Venäjästä, jos Serbia haluaa liittyä EU:hun.
Lännessä pelätään, että Venäjä voisi aiheuttaa ongelmia Balkanilla, kääntääkseen osan kansainvälisestä huomiosta pois Ukrainasta.
Venäläisomisteisia ravintoloita ja baareja syntynyt runsaasti
Serbiaan saapuneista venäläisistä monet etsivät uutta elämää veljellisestä maasta, jossa ei ole Kremlin sortoa.
– Täällä Belgradissa meihin ei suhtauduta vihamielisesti, mikä merkitsee paljon, sanoi Venäjältä Serbiaan kolme kuukautta sitten saapunut Anastasia Demidova AP:lle.
– Olen jutellut täällä monien serbialaisten ja muiden ulkomaalaisten kanssa. Kun he kysyvät minulta mitä teette täällä, sanon, että olemme Putinia vastaan ja demokraattisen Venäjän puolesta ja tietenkin vastustamme Ukrainan sotaa.
Lue myös: Tilanne Kosovon ja Serbian rajalla kiristyy entisestään – Upin tutkija avaa Venäjän roolia tilanteessa
Toiset kertovat paenneensa välttääkseen kutsuntoja tai koska länsimaiden pakotteet lamauttivat heidän liiketoimintansa tai veivät työpaikat. Tämän seurauksena noin kahden miljoonan asukkaan Belgradissa puhutaan kaikkialla venäjää.
Venäläisomisteisia ravintoloita ja baareja on syntynyt runsaasti. Venäläiset yksityisyritykset ovat AP:n mukaan lisääntyneet etenkin tietotekniikka-alalla. Maahanmuutto on saanut myös kiinteistöjen hinnat nousuun.
Historioitsija Aleksej Timofejevin mukaan venäläiset eivät valinneet Serbiaa, vaan tulivat sinne, koska se on ainoa maa, joka ottaa heidät vastaan.