Satojen miljoonien sokkisopimus – tähtipelaaja teki täyskäännöksen: "Kannibalisoi lajia"

Huippugolfin kiistanalainen LIV-organisaatio teki taas valtavan kaappauksen, kun espanjalainen huippupelaaja Jon Rahm ilmoitti torstaina liittyneensä saudirahoitteiselle kiertueelle. 

29-vuotias Rahm, joka on aiemmin puhunut hyvin penseään sävyyn LIV:stä ja hehkuttanut kiertämänsä PGA:n perinteitä sekä tasoa, nettoaa sopimuksella ainakin 300 miljoonaa dollaria (280 miljoonaa euroa). Joidenkin arvioiden mukaan hänen sopimuksensa LIV:n kanssa olisi lähes 600 miljoonan dollarin arvoinen. 

Tämä osoittaa, että kaksinkertainen major-voittaja ja maailmanlistan tämän hetken kolmospelaaja on valtava kaappaus LIV:lle, joka on mullistanut golfin valta-asemia viimeisen kahden vuoden aikana.   

– Tämä ei ollut helppo päätös. Minulla on ollut erittäin menestyksekäs ura ja olen onnellinen, Rahm selvitti Fox Sportsille. 

Espanjalaistähti tunnusti, että LIV:n tarjoama rahapotti on "loistava", mutta alleviivasi sitä, "ettei pelaa golfia rahan takia". 

– Pelaan rakkaudesta peliin ja golfiin. Olen kunnianhimoinen, mutta en ahne.

McIlroy reagoi välittömästi

Pohjoisirlantilainen tähtipelaaja, nelinkertainen major-voittaja Rory McIlroy on ollut äänekkäin LIV-kiertueen vastustaja. Rahm ja McIlroy olivat yhdessä johdattamassa Euroopan joukkuetta Ryder Cup -voittoon Roomassa tänä vuonna.  

Aiemmin Euroopan joukkuueessa pelanneet konkarit Sergio Garcia, Ian Poulter ja Lee Westwood eivät kelvanneet Rahmin ja kumppaneiden rinnalle Roomaan LIV:lle liittymisen seurauksena. 

Rahmin puuttuminen Ryder Cupista olisi valtava isku Euroopan voittohaaveille, kun kisa pelataan seuraavan kerran Yhdysvalloissa vuonna 2025. 

– Jon tulee pelaamaan Bethpagessa vuonna 2025, joten tämän päätöksen myötä Euroopan-kiertueen tulee muuttaa Ryder Cup -kelpoisuuteen liittyvää sääntöään, McIlroy vaati tuoreeltaan Sky Sportsin haastattelussa.

– Siitä ei ole epäilystäkään. Haluan ehdottomasti Jon Rahmin seuraavaan Ryder Cup -joukkueeseen. 

Viime kesäkuussa PGA-kiertue ja LIV:tä rahoittava saudiarabialainen Public Investment Fund tiedottivat kehyssopimuksesta, jonka tarkoituksena on yhdistää suurkiertueet, Euroopan-kiertue mukaan lukien. Yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä auki, ja sopimuksen allekirjoittamisen takarajana on vuodenvaihde. 

McIlroy kammoksuu sitä, että PGA ja LIV kilvoittelevat tähtipelaajista. 

– Tämä käytännössä kannibalisoi lajia. Tässä on samaa kuin nyrkkeilyssä, jossa on lukuisia eri liittoja, muutamien muiden lajien tavoin. 

– Minusta paras ratkaisu jatkon kannalta on se, että parhaat golfarit ovat saman sateenvarjon alla, koska sitä yleisökin haluaa, McIlroy summaa.

Lue myös:

    Uusimmat