”Köyhän äiti” -nimimerkillä esiintyvä nainen kirjoitti maanantain Helsingin Sanomissa poikansa ahdingosta liittyen lukion tuomiin kustannuksiin. Pitkään työttömänä olleen yksinhuoltajaäidin mukaan perhe on saanut viime vuodet toimeentulotukea.
Äiti kirjoittaa lehdessä, että tällä hetkellä ensimmäistä vuotta lukiota käyvä poika joutuu nostamaan opintolainaa täyttäessään 18 vuotta lukion puolessa välissä.
– Kela edellyttää, että hän, kuten muutkin toimeentulotukea saavat, nostaa silloin ensisijaisesti opintolainan lukio-opintonsa loppuun saattamiseksi, äiti kirjoittaa.
Lähes 10 000 euroa lainaa
Äidin laskelmien mukaan poika joutuu ottamaan 9 100 euroa lainaa suorittaakseen opintonsa myöhemmin loppuun.
– Ymmärrän hyvin, että opintolainaa otetaan korkeamman asteen opintoihin, mutta lukiota varten sen ottaminen tuntuu käsittämättömältä. Jos poikani keskeyttäisi lukion, hän alkaisi heti saada uudestaan toimeentulotukea.
"Äitinä sydämeni särkyy"
Äiti kertoo perheen olevan pakon edessä: Pojan on otettava suuri opintolaina tai keskeytettävä lukio.
– Tämä on oikeasti epäoikeudenmukaista. Äitinä minun sydämeni särkyy poikani puolesta. Niin kalliisti hän saa opinnoistaan maksaa.
Myöhemmin samana päivänä Kela kommentoi Helsingin Sanomille menetelleensä väärin mielipidekirjoituksen tapauksessa.
– Lapselta ei edellytetä opintolainan nostoa, jos vanhempien taloudellinen asema on niin heikko, että he saavat toimeentulotukea. Siinä on tehty virheellinen päätös, jos näin on tehty, Kelan toimeentuloasioiden etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoi lehdelle korostaen, että tilanteissa käytetään aina tapauskohtaista harkintaa.
Toisen asteen kustannukset herättävät närää
Suomen lukiolaisten liiton mielestä lukion suorittamisen kohonneet kustannukset ovat uhka lukiokoulutuksen tasavertaiselle toteutumiselle.
– Lukion kustannukset ovat todella korkeat ja esimerkiksi opetushallituksen laskeman mukaan lukio tulee maksamaan noin 2500 euroa kolmelta vuodelta, kertoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro MTV Uutisille.
Aiheen tiimoilta on aloitettu kansalaisaloite, joka päättyy 18. maaliskuuta. Aloite vaatii maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille. Aloite on kerännyt jo yli 30 000 allekirjoitusta.
– Kun lukion kustannukset ovat noin korkeat, kaikilla ei ole mahdollisuutta sitä yhdenvertaisesti suorittaa. Vuoden 2018 nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan joka neljäs on sanotut, että kustannuksilla on ollut vaikutusta toisen asteen opintojen keskeyttämiseen, Euro toteaa vakavana.
750 nuoren lukio päättyy talousahdinkoon
Euro kertoo, että lukion keskeyttää vuosittain yhteensä noin 3 000 opiskelijaa eli lukion aiheuttamat kustannukset vaikuttavat noin 750 nuoren lopetuspäätökseen vuosittain.
– Se on todella korkea luku ja se on todella huolestuttavaa. Mutta kyllähän kustannukset ovat kovat, kun sitä laskee, että lukiokirjoja täytyy ostaa jokaiselle kurssille, läppäri pitää maksaa...
Osa turvautuu lainaan
Korkeiden kustannusten varjolla jotkut lukiolaiset joutuvat turvautumaan opintolainaan, sillä Euron mukaan viime vuodesta alkaen 18 vuotta täyttäneiden lukiolaisten ensisijainen tulonlähde opintorahan sijaan on opintolaina.
– Meidän mielestä se on todella huolestuttavaa, sillä lukio on yleissivistävä koulutus, eikä valmista mihinkään ammattiin, joten velkaa ei pääse lyhentämään suoraan opintojen jälkeen.
Eniten opintolainapainotteisuus puree alkuvuodesta syntyneitä, lukion hitaammin suorittavia tai myöhemmin opintonsa aloittaneita, Euro toteaa.
– Sosiaali- ja terveysministeriö sanoo, ettei lukiolaisen pitäisi joutua ottamaan lainaa, mutta tämä on Kelan tämänhetkinen päätös.
Euron mukaan opintolainan nostamiseen ajavat tietysti myös muut elinkustannukset.
– Jos ei asu kotona, on maksettavana vuokra ja ruoka ja muut asiat. Ensisijainen tulonlähde itsenäisesti asuvilla on tietysti edelleen opintoraha ja asumistuki, mutta koska ei voi enää hakea toimeentulotukea ilman että on nostanut lainan, on lainaosa pakko myös useammin käyttää, koska pelkällä opintorahalla on vaikea tulla toimeen, Euro arvioi.