Saudi-Arabiassa näytettiin viikonloppuna elokuvia ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Ensimmäisenä näytettiin piirrettyjä lastenelokuvia.
Ensimmäisten pysyvien elokuvateattereiden odotetaan aukeavan maaliskuussa. Siihen asti elokuvia näytetään valtion järjestämissä väliaikaisissa näytöstiloissa. Esimerkiksi maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Jeddassa Punaisen meren rannalla näytettiin Emoji-elokuva valtion omistamassa kulttuuritalossa, johon oli järjestetty projektori, punainen matto ja popcornkone.
– Haluan nähdä kaiken, koska tämä kaikki on uutta saudeille. Toivon, että kaikkea näytetään: toimintaa, komedioita ja romantiikkaa, kaikkea, jos Jumala niin tahtoo, kommentoi viikonloppuna elokuvissa käynyt 30-vuotias Ibtisam Abu Talib.
28-vuotiaan elokuvakävijä Sultan al-Otaibin mukaan uudistusta oli odotettu jo pitkään.
– Tämä uudistus tapahtuu todella myöhään, mutta kiitos Jumalan, se tapahtuu viimein.
Elokuvia kaavaillaan öljyn tilalle
Vanhoillinen kuningaskunta ilmoitti viime kuussa sallivansa elokuvien katsomisen vuosikymmenten tauon jälkeen. Elokuvat kiellettiin 1980-luvun alussa konservatiivisten uskonoppineiden painostuksen seurauksena. Myönnytyksenä konservatiiveille Saudi-Arabiassa näytettävät elokuvat ennakkotarkastetaan maan moraalikoodiston suojelemiseksi.
Saudi-Arabian johto toivoo, että elokuvateollisuus kasvaisi maassa nopeasti merkittäväksi tekijäksi. Hallitus sanoo avaavansa vuoteen 2030 mennessä 300 elokuvateatteria, joissa on yhteensä 2 000 salia. Hallitus toivoo, että maan elokuvalla-alalla olisi tuolloin noin 30 000 pysyvää työpaikkaa ja elokuvateollisuuden arvo olisi noin 19,6 miljardia euroa.
Myös kansainväliset elokuvateatteriketjut tähtäävät nyt Saudi-Arabian markkinoille. Saudi-Arabian väestöstä 70 prosenttia on nuoria ja näistä nuorista odotetaan nyt veturia maan elokuvamarkkinoiden kasvulle.
Saudi-Arabia on toteuttanut viime kuukausina nopeassa tahdissa useita uudistuksia. Uudistuksia johtava 32-vuotias kruununprinssi Muhammed bin Salaman haluaa parantaa maan kansainvälistä imagoa ja valmistautua raakaöljytalouden jälkeiseen aikaan laajentamalla maan talouselämää uusille aloille.
Saudi-Arabian naisten pääsivät katsomaan jalkapalloa stadionille ensimmäistä kertaa viime viikolla. Auton ajaminen tulee naisille sallituksi kesäkuussa.
Lähde: Reuters