Scholzin sosiaalidemokraatit ottamassa tappion Berliinin uusintavaaleissa

Myös äärioikeistolainen AfD näyttää ennusteiden perusteella kasvattavan osuuttaan äänistä.

Saksassa liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit ovat ensimmäisten tulosennusteiden perusteella kärsimässä tappion Berliinin osavaltion paikallisissa vaaleissa. Puolue on häviämässä opposition konservatiiveille ensimmäistä kertaa Berliinissä yli kahteen vuosikymmeneen.

Sosiaalidemokraattien tulos näyttää jäävän sosiaalidemokraateille sotien jälkeisen ajan huonoimmaksi. Puolue on pitänyt pääkaupungin pormestarin paikkaa vuodesta 2001.

Tulosennuste heijastelee sosiaalidemokraattien tilannetta myös kansallisesti. Scholzin hallitus on ollut vallassa reilun vuoden, ja se painii inflaation ja Ukrainan sodan seurausten kanssa. Koalitiohallituksen vaikeudet ovat olleet oppositiolle eduksi.

Myös äärioikeistolainen AfD näyttää ennusteiden perusteella kasvattavan osuuttaan äänistä.

Berliinissä äänestäjät vaikuttavat rankaisevan sosiaalidemokraatteja vuodenvaihteen väkivaltaisuuksista. Tuolloin pelastustyöntekijöitä ammuttiin ilotulitteilla naapurustoissa, joissa asuu paljon maahanmuuttajia.

Konservatiivinen oppositio syytti Berliinin johdon epäonnistuneen tilanteen hallinnassa ja aloitti kaupungissa keskustelun integraatiosta.

Lisäksi vaaliteemoiksi nousivat tyytymättömyys pääkaupungin kohoaviin vuokriin ja kiistat liikennepolitiikasta.

Kansainväliset tarkkailijat paikalla

Oikeus päätti viime vuoden marraskuussa, että vaalit täytyy uusia useiden vaalipäivänä ilmenneiden ongelmien takia.

Päätös koski syyskuussa 2021 pidettyjä Berliinin osavaltiovaaleja ja kaupunginosavaltuustojen vaaleja. Myös kansalliset vaalit on määrä järjestää Berliinissä osin uusiksi, mutta päivää ei ole vielä päätetty.

Kyseessä oli vasta toinen kerta Saksan sotienjälkeisessä historiassa, kun osavaltion vaalit julistettiin pätemättömiksi. Aiemmin näin kävi Hampurissa vuonna 1991.

Vuoden 2021 vaaleissa logistiikkaa haastoi se, että vaalipäivänä järjestettiin myös kansallinen vaali, kansanäänestys ja Berliinin maraton.

Äänestyslipukkeita jäi jumiin liikenteeseen, kun teitä oli juoksutapahtuman vuoksi suljettu, ja äänestyspaikoilla oli vaikeuksia ottaa ääniä vastaan.

Sunnuntain äänestystä valvoi Berliinin itsensä kutsumana Euroopan neuvosto. Kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäololla haluttiin palauttaa luottamus fiaskon jälkeen.

Kaupunki myös kutsui apuun kymmeniätuhansia vaaliavustajia, kun viimeksi heitä oli 8  000. Lisäksi äänestyspaikoille annettiin ylimääräisiä lipukkeita, jotta ne eivät loppuisi kesken.

Lue myös:

    Uusimmat