SDP vaatii Suomea tunnustamaan Palestiinan valtion

Puolueen mukaan Israelilla on oikeus suvereniteettiinsa ja palestiinalaisilla on oikeus elää turvallisesti.

SDP vaatii, että Suomen tulee ryhtyä toimeen Palestiinan valtion tunnustamiseksi tänä syksynä. SDP:n puoluehallitus toteaa lausunnossaan, että Suomen tulee tukea demokraattisen palestiinalaishallinnon sisäistä hyväksyttävyyttä ja sen voimavarojen kasvattamista kahden valtion mallin toteutumiseksi.

Puolueen tavoitteena on kahden valtion mallin soveltaminen ja alueellisen vakauden lisääminen Lähi-idässä. Suomen tulee SDP:n mukaan pyrkiä lieventämään vastakkainasettelua alueella ja kuulla kaikkien osapuolten näkemyksiä.

– Israelilla on oikeus suvereniteettiinsa ja turvallisiin rajoihin, ja palestiinalaisilla samoin oikeus elää turvallisesti omassa kansainvälisesti tunnustetussa maassaan, lausunnossa todetaan.

Puolue myös toteaa, että kansainvälisen yhteisön on lisättävä painostusta kaikkia toimijoita kohtaan, jotta väkivallankierre alueella saadaan pysäytettyä.

Lähes kaikki puolueet kannattavat tunnustamista

Uutissuomalaisen kesäkuussa teettämän kyselyn mukaan lähes kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattivat Palestiinan valtion tunnustamista jollain aikataululla. Kielteisesti suhtautui ainoastaan kristillisdemokraatit. Vasemmistoliitto ja vihreät olivat kaikkein myönteisimpiä ajatukselle.

Kyselyn mukaan SDP kannatti tuolloin Palestiinan valtion tunnustamista vasta sitten, kun rauhanneuvottelut on saatu aikaiseksi.

Pääministeripuolue kokoomus kannatti Palestiinan tunnustamista "jossain vaiheessa". Perussuomalaiset näki tunnustamisen osana rauhanprosessia "jos koskaan".

Lue myös:

    Uusimmat