"Se alkaa pienistä asiattomista kommenteista" – henkinen väkivalta hiipii suhteeseen salakavalasti

henkinen väkivalta
Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 11.11.2017 06:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittany ajatteli aina olevansa liian älykäs joutuakseen perheväkivallan uhriksi. Hän osaisi lähteä, eikä antaa toisen repiä itsetuntoaan palasiksi. Brittanyn aviomies pahoinpiteli kuitenkin vaimoaan henkisesti.

Brittanyn mies ei ikinä lyönyt vaimoaan. Hän saattoi kuitenkin vääntää tämän käsivartta muistuttaen, kuinka helposti voisi murtaa sen silmänräpäyksessä. Brittany piti tätä vitsailuna. Hän ei olisi voinut olla enempää väärässä.

Henkisessä pahoinpitelyssä väkivalta ei toteudu fyysisessä muodossa. Huono kohtelu, uhkailu ja pelottelu eivät jätä ihmiseen mustelmia tai haavoja, vaan kalvavat sisältäpäin. Se ei ole vitsin asia.

Fyysisen rikkomisen sijaan aviomies mollasi Brittanyn rahankäyttöä, ulkonäköä sekä riippuvuutta miehestä itsestään. Haukkuminen tapahtui usein läheisten edessä, myös pariskunnan tyttären.

– Mieheni pilkkasi olematonta takapuoltani ja kehotti tytärtänikin kiusaamaan minua asiasta. ”Tee enemmän kyykkyjä” -huudot pienen lapseni suusta eivät olleet sitä, mitä halusin tyttärelleni kehonkuvasta opettaa, Brittany kirjoittaa Scary Mommy -sivustolla.

Naisen itsetunto alkoi murentua, eikä hän halunnut enää näyttää paljasta kehoaan miehensä edessä. Tästäkös aviomies suuttui ja sai parjaamisellaan Brittanyn uskomaan olevansa riittämätön myös seksuaalisena olentona.

Avun hakeminen on vaikeaa

nainen ikkunan takana

Henkisen väkivallan seuraukset ovat psyykkisiä: uhrin itsetunto ja omanarvontunto vahingoittuvat, mikä saattaa ajaa masennukseen.

Tyypillistä on, että henkisen väkivallan käyttäjä rajoittaa uhrinsa toimintaa, jolloin tämä ei voi myöskään hakea apua.

Brittanyn aviomies kielsi vaimoaan uskoutumasta perheelleen, jotka olivat miehen mukaan suurisuisia ja mukamas kaikkitietäväisiä. Perheenjäsenet kyselivät usein Brittanylta, löikö aviomies tätä.

Mies muistutti Brittanya siitä, kuinka onnellinen ja kiitollinen tämän pitäisi olla parisuhteestaan. Valittamiseen ei ollut aihetta. Kuka tahansa nainen ottaisi Brittanyn paikan heti sen vapauduttua.

Ja Brittany uskoi. Hän uskoi ansaitsevansa kaltoinkohtelun.

Henkisen pahoinpitelijän psyykkinen valta uhriinsa on suuri. Väkivaltaan voi olla vaikea hakea myös sen vuoksi, että henkistä pahoinpitelyä ei aina mielletä varsinaiseksi väkivallaksi.

Omat ajatukset ja itsetunto on mahdollista saada takaisin

– Henkinen pahoinpitely on salakavalaa. Se alkaa pienistä asiattomista kommenteista ja laajenee vähitellen kyseenalaistamaan kaikkea, mitä teet ja ajattelet. Ajatuksesi eivät ole enää omiasi, vaan ne on muotoillut kamalalla tavalla uudelleen ihminen, joka lupasi rakastaa ja suojella sinua, kirjoittaa Brittany.

Hän erosi miehestään kaksi vuotta sitten. Näiden vuosien aikana hän mietti usein, oliko todella henkisen väkivallan uhri, ja ansaitsiko hän kokemansa. Kun itsekunnioitus on revitty palasiksi, sen kokoaminen työlästä ja aikaa vievää.

Pitkään Brittany ui syvissä vesissä, mutta nousi lopulta takaisin pinnalle kokonaisena ja oman arvonsa tiedostavana.

– Lopputulos on anteeksipyytelemätön, aito ja rakastava minä. Elämäni ei ole täydellistä, enkä ole minäkään, mutta en minä niin toivokaan. Olen onnellinen ja tiedän arvoni.

Lähde: Scary Mommy, Mielenterveysseura 

***

25:54img

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta