Tänään illalla lähetetään suorana Maailman suurin vanhempainilta, jolla pyritään kannustamaan kaikkia Suomen vanhempia mukaan koulumaailman muutokseen. Aiheesta keskusteltiin maanantaiaamuna myös Huomenta Suomessa, katso keskustelu yltä!
Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes kertoo, että vanhemmat kokevat olevansa osallisia lapsensa koulunkäynnissä ja ovat siinä mukana mielellään. Edelleen kuitenkin kaivattaisiin koululta vinkkejä siihen, miten lapsen tukena voisi olla entistä paremmin koulunkäyntiin liittyvissä asioissa.
Opetushallituksen kehittäjä Valpuri Kurppa kertoo, että tällaisiin asioihin kaivataan tämäniltaisessa Maailman suurimmassa vanhempainillassa vastauksia.
Kurppa kannustaisi koulua ja vanhempia pohtimaan lasten koulunkäynnin ongelmia ja ratkaisuja niihin yhdessä eikä erikseen.
– Yhteistyö pitää rakentaa positiiviselle pohjalle. Kun koulun aikuiset tuntevat toisensa, vanhemmat tuntevat koulun aikuiset ja toisensa, niin yhteistyö rakentuu hyvälle pohjalle. Kun se on hyvällä ja positiivisella pohjalla, niin on paljon helpompi käsitellä niitä haasteellisempiakin asioita, Siimes jatkaa.
"Lapset kokevat tärkeäksi, että vanhempi hoitaa ne kouluun liittyvät asiat"
Vanhempien kiinnostus lapsen koulunkäyntiin korreloi myös usein hyvänä koulumenestyksenä. Kurppa kehottaa osoittamaan kiinnostusta esimerkiksi kyselemällä lapselta, miten koulussa on mennyt, kehumalla ja auttamalla tehtävissä.
– Lapset kokevat sen todella tärkeäksi, että vanhempi hoitaa ne kouluun liittyvät asiat. Eli vanhempi oikeasti hoitaa ne Wilma-kyselyt ja klikkaa sinne ne ruksit, osallistuu vanhempainiltoihin ja niihin tapahtumiin, joihin koulu kutsuu, Siimes muistuttaa.
Kouluun yhteyttä matalalla kynnyksellä
Jos lapsella on jokin vikana, lapsi ei sitä todennäköisesti kerro, vaan sen huomaa pikemminkin käytöksen muutoksesta. Siimeksen mukaan esimerkiksi vetäytyvästä käyttäytymisestä tai muusta selkeästä muutoksesta kannattaa jo olla huolissaan.
– Tai kysyä koulun puolelta, että onko jotakin sellaista, mistä pitäisi kotona tietää tai jutella. Mielestäni on todella tärkeää, että todella matalalla kynnyksellä otetaan yhteyttä kouluun ja kysytään, että miten siellä koulussa menee, Siimes painottaa ja jatkaa:
– Se on myös se vanhemman rooli, että on kouluun yhteydessä – ja myös toisin päin. Koulusta ollaan hyvin matalalla kynnyksellä yhteydessä vanhempiin, jos jotain huolenaihetta on.
Voiko vanhempien jatkuva huolehtiminen jo aiheuttaa ongelmia? Miksi vanhempien pitäisi päästä paremmin lasten kouluarkeen mukaan? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!