Sébastien Ogierilta uhmakas reaktio kohuttuun rangaistukseen – Jari-Matti Latvalakin sai osansa

Sébastien Ogier käärmeissään avauspätkän maalissa: "Mitä teillä liikkuu päässä?" 1:17
Tästä haastattelusta Sébastien Ogierille tuomittiin ehdollinen 30 000 euron sakko

Sébastien Ogier vakuuttaa, ettei Kansainvälisen autoliiton (FIAn) hänelle langettamalla 30 000 euron uhkasakolla ole mitään vaikutusta hänen toimintaansa. Osansa Autohebdon jututtaman Ogierin kommenteista sai myös Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala.

Ogieria rangaistiin syyskuun alussa Kreikassa hänen kommenteistaan ensimmäisen erikoiskokeen maalissa. Ogier ja monet muut olivat jo ennen kilpailun alkua pyytäneet perjantaille neljän minuutin lähtövälejä, sillä tiedossa, oli että edellä ajavan auton nostama pöly muodostuisi kolmen minuutin lähtöväleillä ongelmaksi. Pyyntöihin ei kuitenkaan suostuttu.

– On ärsyttävää nähdä, ettei tämä laji koskaan opi. Tiesimme, että ilmassa tulee olemaan pölyä, ja sitä on. Ei, he sanoivat ei. Mitä teillä liikkuu päässänne? Ogier meuhkasi ja katsoi suoraan kameraan.

– Ei mitään. Tämä on hullua.

Lähtöväli muutettiin neljään minuuttiin heti seuraavalle erikoiskokeelle.

Kisan jälkeen tuomaristo langetti Ogierille 30 000 euron ehdollisen sakon, joka on voimassa vuoden.

Ogierin kommentteja pidettiin ”vahingollisina FIAlle ja sen työntekijöille sekä paikallisen järjestäjäorganisaation työntekijöille ja vapaaehtoisille, jotka tekevät työtä katsojien, kilpailijoiden ja toimitsijoiden turvallisuuden eteen”. 

Tuomariston ratkaisussa korostettiin Ogierin esikuva-asemaa sekä hänen ja muiden kuljettajien allekirjoittamaa lomaketta, jossa luvataan pidättäytyä FIAn imagoa heikentävistä julkisista kannanotoista. Erityismaininnan sai lisäksi FIAn viime vuonna käynnistämä verkkohäirinnän vastainen kampanja, jonka tarkoituksena on alleviivata urheilun asemaa avoimena ja muita kunnioittavana yhteisönä.

Tapaus on herättänyt Kreikan rallin jälkeen runsaasti keskustelua, ja nyt Ogier itse otti asiaan ensimmäistä kertaa kantaa ranskalaislehden haastattelussa.

– On surullista, että he yrittävät hiljentää meidät näissä asioissa, Ogier sanoo virolaisen Delfin mukaan.

Ogier on jo aiemmin korostanut kommentoineensa lähtövälejä turvallisuuden vuoksi. Hän kertoo ymmärtävänsä osan tuomariston päätöksestä, mutta ei saamaansa rangaistusta.

– Kun kävin keskustelua tuomariston kanssa Kreikassa, pyysin anteeksi ilmaisuani. En valinnut parhaita mahdollisia sanoja, mutta en mielestäni loukannut ketään. Eikä se sitä paitsi ollut niin dramaattista.

Ogier on tienannut urallaan kymmeniä miljoonia euroja, eikä 30 000 euron sakolla täten ole kummoistakaan uhkavaikutusta ainakaan hänen tapauksessaan.

– Aion vastedeskin puhua suoraan, kun kyseessä on turvallisuus. Emme voi vain antaa asioiden olla.

"Emme luovuta"

FIAn lisäksi Ogier otti kantaa Toyota-pomo Latvalan sanomisiin välittömästi Kreikan rallin päätteeksi.

Kun Ogier kaatoi autonsa viimeisellä erikoiskokeella ja menetti näin mahdollisuudet sunnuntaipisteisiin, Hyundain Thierry Neuville kasvatti MM-johtonsa jo 34 pisteeseen. Valmistajien MM-sarjassa korealaismerkki on 35 pistettä Toyotaa karussa.

Latvalan hanskat putosivat.

– Kyllä se ohi on. On pakko olla realistinen. Ei Hyundai tällä pistejärjestelmällä sellaisia virheitä enää tee. Kyllä ne molemmat mestaruudet ovat menneet. Minun mielestäni ne ovat nyt käsitelty, Latvala sanoi rallit.fi-sivustolle.

Kommentit ovat mitä ilmeisimmin kantautuneet Ogierin korviin. Ranskalaistähden ero MM-kärki Neuvilleen on 38 pistettä.

– Olen realisti, ja myönnän, että tilanne ei ole hyvä. Mutta en ole niin negatiivinen kuin Jari-Matti, Ogier sanoi Delfin mukaan.

– Tämä on rallia, ja kukaan ei ole turvassa sellaiselta epäonnelta, jota me koimme Suomessa ja Kreikassa.

Latvalakin on sittemmin pehmennellyt sanomisiaan, tallin tiedotteissa kun ei yleensä ole sopivaa vetää kovin jyrkkää linjaa mihinkään suuntaan.

– Jatkamme taistelua, emmekä menetä taisteluhenkeämme. Menemme eteenpäin kisa kerrallaan, ja katsomme, mikä lopputulos tulee olemaan, Latvala sanoi Kreikan kisan jälkeen julkaistussa Toyotan tiedotteessa.

Sama, huomattavasti optimistisempi viesti toistui myös tulevana viikonloppuna ajettavan Chilen MM-rallin alla.

– Kaksi edellistä kisaa eivät menneet mestaruustavoitteemme kannalta suotuisasti, mutta emme aio luopua taistelusta. Jatkamme puskemista, keskitymme voittamaan kauden kolme viimeistä kisaa, ja teemme kaikkemme pitääksemme painetta yllä.

Jos kuljettajien MM-pisteissä toisena oleva Hyundain Ott Tänak tai kolmantena oleva Ogier onnistuisi nykyiseltä takamatkalta nousemaan Neuvillen edelle, kyseessä olisi ennennäkemätön temppu koko MM-sarjan historiassa.

Ogier aikoo kuitenkin yrittää.

– Haluan saada eron kärkeen (Chilessä) alle 30 pisteeseen, joka vastaa yhtä täydellistä rallia. Vielä on paljon pisteitä jaossa. Emme luovuta, vaan annamme kaikkemme. Yritimme sitä jo Kreikassa, mutta se ei silloin toiminut. Toivottavasti Chilessä menee paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat