MM-rallitähdet asettuivat vastarintaan – Sébastien Ogierilta hurjaa tekstiä: "Vien heidät tarvittaessa oikeuteen"

Ott Tänak hämmästytti kommenteillaan testierikoiskokeella – "Elämme mielenkiintoisia aikoja" 0:43
Ott Tänakilta outoja kommentteja tv-kameralle

Toyotan Sébastien Ogierille langetettu 30 000 euron ehdollinen sakko puhuttaa Chilen MM-rallin alla. Ogierin kilpakumppanit ovat asettuneet asiassa tukevasti kahdeksankertaisen maailmanmestarin tueksi.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Chilen MM-ralli 26.–29.9.
Pe: EK:t 1–6 klo 14.20 alkaen
La: EK:t 7–12 klo 14.50 alkaen
Su: EK 13–16 klo 14.15 alkaen 

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Ogier moitti syyskuun alussa Kreikassa Kansainvälistä autoliittoa (FIAaa), joka jätti huomioimatta kuljettajien toiveet lähtöväleistä. Kuljettajat olisivat halunneet turvallisuussyistä neljän minuutin lähtövälit kolmen minuutin lähtövälien sijaan, mutta niitä ei ensi alkuun annettu.

– On ärsyttävää nähdä, ettei tämä laji koskaan opi. Tiesimme, että ilmassa tulee olemaan pölyä, ja sitä on. Ei, he sanoivat ei. Mitä teillä liikkuu päässänne? Ei mitään. Tämä on hullua, Ogier hämmästeli.

Seuraavalle erikoiskokeelle lähtövälit nostettiin neljään minuuttin.

Kisan jälkeen Ogier sai 30 000 euron ehdollisen sakon, joka on voimassa kaksi vuotta. Hänen kommenttiaan pidettiin vahingollisena FIAlle, ja sen katsottiin olevan ristiriidassa FIAn viime vuonna käynnistämän verkkohäirinnän vastaisen kampanjan kanssa.

Chilessä tämä viesti vain vahvistui.

– En koskaan epäröi puhua mistään, mikä liittyy turvallisuuteen. Joillain ei ehkä ole rohkeutta tehdä niin, mutta se ei ole minun ongelmani. En ole täydellinen, ja voisin käyttää parempia sanoja, mutta tämä ei ole aina helppoa, varsinkaan erikoiskokeiden jälkeen, kun olemme täynnä adrenaliinia, Ogier sanoi Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n mukaan.

– En koskaan tule maksamaan tuollaista sakkoa. Vien heidät (FIAn) tarvittaessa oikeuteen. He ovat niitä, jotka asettavat meidät vaarallisiin tilanteisiin, ja sellaiselle ei ole sijaa.

Ogier on saanut Chilessä tukea kilpakumppaneiltaan. Toyota-tähden ystäviin huoltoalueella lukeutuva Hyundain Ott Tänak esitti oman vastalauseensa jo torstaina ajetun testierikoiskokeen päätteeksi. Tänak pohdiskeli pisteliäästi, ettei hän ole enää varma, mitä haastatteluissa uskaltaa sanoa.

Tänakin tallikaveri Thierry Neuville on ollut viime viikkoina tämän tästä Ogierin hampaissa, mutta henkinen peli ei ole aiheuttanut kaksikon välille pahaa verta ainakaan FIA-asiaa koskien.

– Siitä ei olisi missään tapauksessa ansainnut rangaistusta tai sakkoa. Puhumme turvallisuudesta, josta ei ollut huolehdittu, koska vaadittaviin toimenpiteisiin ei ollut ryhdytty. Kaikki kuljettajat olivat ilmoittaneet asiasta FIAlle. On helppo antaa sakkoja, jotta kuljettajat pysyisivät hiljaa, ja piilottaa ongelmat, Neuville sanoi RTBF:lle.

– Tämä on huipputason urheilua. Olemme omistaneet tälle koko elämämme, ja meillä on tunteita, jotka ovat osa tätä lajia. Jos emme saa enää näyttää tunteitamme... Meitä kuvataan, ja yritämme näyttää esimerkkiä, mutta emme voi hallita kaikkea koko aikaa. Parhaat kuvat ja sitaatit ovat takavuosilta, kun saimme vielä ilmaista itseämme.

M-Sportin Adrien Fourmaux on hänkin samoilla linjoilla.

– Kaikki ovat samaa mieltä kuin Ogier. Asioita voisi totta kai ilmaista eri tavalla, mutta mielestäni Seb ei ollut aggressiivinen ketään kohtaan. Meidän täytyy vetää yhtä köyttä ja keskustella FIAn kanssa parantaaksemme asioita.

Kuljettajien ja FIAn välinen taistelu ei tällä hetkellä rajoitu pelkästään rallin MM-sarjaan. F1-mestari Max Verstappen kiroili viikon takaisessa Singaporen GP:n lehdistötilaisuudessa ja sai rangaistukseksi yhdyskuntapalvelua FIAn alaisuudessa. Hollantilainen heittäytyi tämän jälkeen hankalaksi ja vastaili esimerkiksi aika-ajon jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kysymyksiin vain muutamalla sanalla.

Lue myös:

    Uusimmat